Politik

6/23/2007

Kidnappningar

Att kidnappa människor är ett ganska effektivt sätt för marginella grupper att skaffa sig makt. Genom att tvinga in motståndaren i en förhandling får man makt över motståndaren. Det är därför Alan Johnston och Gilead Shalit sitter fångna i eller kring Israel. Det tycks ibland som att det är därför Israel håller många palestinska terrorist-islamister fångna.

Att ta fångar har i alla tider varit en strategi som tillämpats av arméer i krig. Det är en strategi som stater tillämpar i fredstid mot sin egen civilbefolkning. Den fysiska makten över människor som detta innebär är så fast som den blir. Svårligen kan man tänka sig mer makt över människor.

Men kidnappningarna kan också ha andra mål, nämligen att pressa tredje part på pengar. Det fungerar i Sydamerika där vänstergeurillor använder det som medel för sin finansiering. Ibland grumlas medel och mål. Men kidnappningarna fortsätter. Det är ett otyg.

En möjlig framtida utveckling går att spå; grupper gör så att istället för att vänta på att en amerikan skall uppenbara sig i Irak - åker man till den plats där det finns massor av amerikaner - nämligen USA. Det finns massor av Amerikaner i USA. De är lätta att hitta och kan terroristerna bara språket hyggligt så kan de säkert lura drösvis att bli kidnappade. Att köra en bil och inneha en pistol och en ensligt belägen stuga blir tillräcklig. En grupp som kan kapa flygplan, klarar enkelt av en sådan operation. Men samtidigt så vill nog sådana grupper inte slå vilt omkring sig, de vill kanske ha företrädare för regering eller militär. Militärpersonal är kanske svår att lura/hitta ? Är det svårare med lokala borgmästare ? :-)
Att Europa blir förskonat är ju detta sammanhang en ganska otrolig utveckling - det är tros allt närmare till Europa och det finns landsgräns. Det finns ingen hejd för hur paranoid man kan bli. Den rädsla som detta skuller sprida skulle i sin tur urarta till våld. Människor skulle precis som i Sydamerika isolera sig. Men eftersom det i Sydamerika är inhemska och Europa utländska krafter kan eggen i EU riktas emot utlandet. Den utveclingen vill vi inte se.

Det går att spinna vidare. Men det får läsare göra själva.

6/21/2007

Projekt Europa

Det Europeeiska projektet är som en tanke. Enighet, låter så fint. Det är ett projekt som inte kunnat styras, men där effekterna av det syns långt bortom nordsjöns horisont. Vad är syftet ? - Det finns inte något svar. Eller jo, visst finns något, men inget som håller sådär vattentätt som svar på stora frågor borde kunna. Sammantaget är det så att olika förhoppningar i olika tider bundits samman som förklarar. Själva rörelsen framåt, har gjort det möjligt att tro på. Det är tron på förändring och möjligheten att skapa, som är den brinnande facklan - långt där framme. Som gör att länder och grupper hänger kvar.

Ratificeringen av fördrag om upprättande av en konstitution för Europa.” Låter så knastertorrt att ingen annan än statsvetarna tycker det är spännande. Att intresset inte finns i breda folklager är klart. Men nu kommer Stats- och regeringscheferna ge vägledning till medlemsstaterna om vilken typ av debatt som skall organiseras: [ett påbud utgick ifrån Rom] “denna period av eftertanke kommer att utnyttjas för att i våra länder möjliggöra en bred debatt, där medborgarna, det civila samhället, arbetsmarknadens parter, de nationella parlamenten och de politiska partierna deltar”. Det är så man baxnar. Nu skall vi debattera hur vi skall göra för att gå ombord på tåget. (Utan att alls diskutera om det ens kan fara, vart det skall eller hur lång tid det tar - men skynda, för annars missar vi tåget...) Snälla EU: om du var ett giftemål så hade jag gift mig för pengar. Nu vill jag se lite £/$/€, annars så kommer det snart en skiljsmässa.

Den minskande tilltron till de politiska systemen, ligger i direkt proportion till deras förmåga att förmedla inflytande så att medborgarna kan lösa sina problem. Där har EU en stor börda att förändra. Sen är det naturligtvis svårare att ha demokrati och debatt i en union med många olika språk, folk och traditioner. Men det hjälper inte, att man får kommando att debattera.

6/19/2007

En svarting och den antiliberala pressen

Kungsbacka Tidning, har vid fem tillfällen kallade en brottsmisstänkt för ”svarting”, får varje år över två miljoner kronor i presstöd.
– Jag är redan skeptisk till presstödet och när en tidning visar en så här oacceptabel människosyn, så är det klart att jag inte blir mindre skeptisk, säger Bigitta Ohlsson, riksdagsledamot för Folkpartiet. Skriver Resumé.

'Svarting' är olämpligt att kalla någon, i detta fall bör man ha benämnt personen "misstänkt".
Att låta enskilda journalisters felsteg bli till en fråga om presstöd är småaktigt och grovt. Tidningen skall veta att de gjort är fel, men bör låtas stanna vid det. Att döda tidningen eller större delar av landsbygdspressen för den sakens skull, gör inte det goda till.
Birgitta vill ha uppmärksamhet, jo - men hon får det ändå. Det är inte så att hon helt saknar inflytande eller möjlighet att uttrycka sig. Kanske en krönika i nyssnämnda tidning var vecka skulle göra henne lite mindre ledsen ? Eller nej, hon har ju hela sveriges borgerliga press bakom sig. Och det är ... nästan hela pressen.

En fri press är en nytta, vårt samhälle måste ha. Att ha flera tidningar där även små frågor, med lokal anknytning kan dryftas är oerhört viktigt för demokratin. Lokala frågor kan uppfattas som NIMBY- frågor. NIMBY -rörelser är inte till skada för demokratin, de är en del av kärnan. Utan tidningar som bryr sig om dem kommer de att dö. Därför är Kungsbacka Tidning viktig.

En NIMBYrörelse som Birgitta kämpar emot är Anti-emu rörelsen. Skulle hennes drakar till press fått ta hand om debatten, skulle Sverige kanske varit medlemmar i EMU. Hon har därtill försökt få till en en omröstning till, eftersom folket röstade fel förra gången. Törhända skall vi rösta igen om huruvida Birgitta skall sitta kvar. Det vore bra. Redan idag.

Dessa angrepp på demokratin är olyckliga. Troligtvis anser Ohlsson, att hon inte agerar på ett sätt som angriper vår demokrati. Men det hjälps liksom inte. Hon har likväl fel ! Så det så !

6/18/2007

En rättelse ?

Nej, det stämmer inte. Förra inlägget, kunde inte förutspå framtiden. Mkt irriterande, vilket kanske kan härledas till bristande klarvoyant förmåga. I alla fall; så kommer statens överskott att öka, förutspås det. Mycket av det kommer sig av utförsäljning av våra tillgångar. Istället för att dela ut aktier till ägarna (oss !) så säljs tillgångarna till vrakpris på utländska marknader.

138 Mdr kronor i överskott, varav 50 mdr från utförsäljning. "Statsskulden beräknas minska till 1.124 miljarder kronor i slutet av 2007 och till 1.006 miljarder kronor i slutet av 2008" enl. TT (som iofs är kända för att ha notoriskt fel, ha en förmåga att sprida sina fel otroligt långt)

Men å andra sidan så är 165 145 personer öppet arbetslösa, enligt Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams). Det är en ökning med 5 012 personer jämfört med förra veckan.

6/17/2007

Socialdemokraterna, kom tillbaka !

God ekonomi till trots så står inte allt rätt till hos högern. Att i opposition kritisera utnämningsmakten utan att ta itu med den i regeringsställning, försvagar högern. Förslaget med en extra a-kassedag; ett praktexempel på gammal moderatpolitik. Flatheten inför EU och hänfördheten inför makt är inte goda tecken. Men Ok, arbetslösheten har minskat marginellt till 154 000 personer. Statsskulden ökar lite och är nu cirka 140 000 kronor per invånare i.

Socialdemokraterna har i dagsläget en ypperlig chans att vinna nästa val. Bara de vill något. Bara de har ett problem att lösa och en väg dit. Det brukar väljarna gilla. Det trötta parti som mötte oss i sista valt, kunde kanske gjort bättre ifrån sig - men gjorde det icke. Socialdemokraterna har börjat använda YouTube. Bravo !

Den svagare kronan beror på att vår riksbank har skiftat från att vilja ha 1-2 % inflation till 1-3 % och ökad statsskuld. Att skiftet slår igenom just i semestertider är olyckligt. Jättejobbigt när glassen koster lika mycket som hemma, nere i Grekland. Törhända semestrar folk hemmavid och upptäcker lyckan i hängmattan ?