Politik

9/11/2007

Konjunkturtopp ?

Ekonomin går bra just nu. Historiskt så har ekonomin gått i cykler. Den senaste cykeln har varat länge och att den blev lång beror på frihandeln ökade, kommunikationen förenklades och riksbankerna sänkte räntan. Just det där sista går tvärt emot den politik man så framgångsrikt fört innan, nämligen att höja räntan när konjunkturern är påväg uppåt. Konjunkturavmattningar brukar börja med oro på kreditmarknaderna. Just nu har vi oro på kreditmarknaden.
- Frågan inställer sig om det finns mer krut att ge. Räntornas effekt långsam och svår att rikta. De förändringar som sker är globala och Sverige är ett litet land. Förmodligen kommer den avmattning vi har att vänta, importera inflation och sänka vår tillväxt. Regeringens jobbpolitik, i grunden god, hade kunnat vänta. Då hade vi haft en jämnare utveckling att vänta. Våra räntor hade kunnat vara högre, så de kunnat sänkas. Det skulle dessutom pressa den överhettade bostadsmarknaden. En tillväxt på över 2,5 % vart år under de kommande 4 är alla dock överens om. Så det blir nog ingen krasch, börsen står just nu på 0. Det blir en spännande höst och vinter.

9/10/2007

Brödpriset

Brödpriset är påväg upp. Det är delvis en effekt av de ökade priserna på insatsvarorna och delvis en effekt av dyrare transporter. Transporterna i sin tur konsumerar delar av insatsvarorna och driver sedan på det hela i en spiral. Det kallas inflation.
Nu är detta inte enkom en dålig sak. Det visar nämligen på att vi ställer om från mellanösternolja till energi från odling. Det ger även bönderna goda inkomster, ett år då skörden inte varit den bästa. Goda inkomster är nödvändiga, för att effektivisera och så mer nästa år. Händer det, kan vi nästa år se fram emot ganska låga priser, eftersom bönder tenderar att överkompensera. Samtidigt är det så att färre och färre nu producerar vår mat. För första gången någonsin arbetar mindre än 50 % av världens befolkning i jordbruket.
Men inflation på de varor vi kallar för mat, gör att konsumenterna anser att priserna går upp. Priset på mat är och förblir en viktig faktor när det gäller upplevelsen av inflation. Att sedan maten kanske för ett rikt hushåll är en mycket liten del, förtar inte detta. Mat som sådan är kanske en giffenvara, vilket borgar för att den kommer köpas mycket, även när priset går upp.
Högre priser på energi och transporter kan dessutom medföra att nya och effektivare lösningar kommer till bruk. Det är bra. Samtidigt så är det en effekt av större konsumtion av just energi och transporter. Det är dåligt, framför allt för miljön. Den omställning där vi går ifrån mellanösternolja (om detta nu sker) till energi från jordbruk, kommer kräva större uppodlade arealer, vilket påverkar miljön. Men det är förmodligen bättre än alternativet.