Politik

5/30/2007

Billig öl, vin och sprit

Pripps Blå Extra stark kostar på systembolaget 11;50 - om man räknar in panten: 12 kronor jämt. Det är den dryck som ger mest alkohol för pengarna. Konstigt nog är den inte en favorit bland fyllon. Varför har jag inte riktigt förstått. De borde ha koll vid dethär laget, liksom provat sig igenom hela sortimentet. Eftersom de rimligen bara är ute efter alkoholen, skulle man kunna förvänta sig att de har koll. Men icke. Prippen smakar medelfylligt och maltigt med medelstor beska och inslag av rågbröd och citrus ... - Hurra hurra ! Det är ju precis så en sällskapsdryck skall smaka. Men, istället dricker de gärna Rosita eller brännvin i plastflaska.
- Kanske är det för att de är för lata för att panta ? Eller vill ge tomburkarna till småflickorna som leker i parken ?! Hur som helst så skulle de då kunna vända sina lystna blickar bort från flickorna och se på Candidato Tempranillo, ett förmodligen blaskigt spanskt rödvin. Som gjort för att må illa av dagen efter. Blä !
Huvudvärken blir kanske mindre när man vet, att man druckigt sig berusad ruskigt billigt. Eller så kanske man inte mins det - eller bryr sig. I vilket fall är resulatet en intellektuell
remi. De flesta av de billiga alkoholsorterna är 'spritiga' till smaken, vilket för oss normala innebär att de smakar illa. De smakar allt för mycket alkohol, för lite annat. Kopparbergs Cider Super Strong, är ett exempel. Billigaste cidern. Spritigaste smaken. Möjligen kan man acceptera att Vanlig Vodka (nr 10) är spritig. Det hör liksom till vodka. Men det jag inte förstår är att de olika vodkorna har olika beskrivning på sig. Alla vodkorna smakar rimligen "Neutral, ren spritsmak". Ingen av dem smakar bröd eller persika, alls. Inte ens efter en hård kvälls festande eller provsmakande. Usch !
Billiga öl är förutom tidigare nämnd, Wårby extra, Björnebryg extra och Sjukommatvåan. Wårby är dessutom möjligen en av de absolut sämsta öl som systembolaget har. Undrar om man kan skriva till dem om be dem ta bort det ? Det borde se ut ungefär såhär:

"Kära Systembolaget
Det är med sårj i järtat ja skriver till er. Ja' har smakat snart alla era öl. Typ.
Å då har jag tyckt att Wårby Stockholm extra stark, som är det öl som ger näst mest alkohol per krona, smakar mest illa! Därför vill jag att ni tar bort det. Andra skall inte behöva göra samma misstag såm jag.Det är synd att ta bort det, men ni måste. Annars blir jag ledsen i öget.
Tack på förhand, med vänligaste hälsning,
er förtroligaste _________________
(vän till Señor Tinto)"