Politik

6/23/2006

Midsommar

Midsommar betyder mitt i sommaren. Men i Sverige firar vi inte midsommar, vi firar nästan-midsommar. Av någon anledning har Riksdagen beslutat att sommren är längst på en fredag. Att det blev en fredag är p g a den svenska ovanan att ta klämdagar. (Klamda´ é en viktigt högtid) Man skulle kunna ana att eftersom det är nästan-midsommar så skulle folk ta det lungt och bara bli nästan-berusade. Men icke ... Allt för att undvika en dag utan produktion, en dag då folket fick vila. En vilodag för folket.

1953 fick riksdagen för sig att solen och deras planer inte stämde överens, så de bestämde att solen fick ändra sig. De beslutade att solen skulle stå som högst på himlen den fredag som infaller under perioden 19-25 juni. Astrologer kanske man inte bör rådfråga, men astronomer kanske man åtminstonde kunde lyssna på ? Likaså den tidiga kyrkan flyttat Mitrasfiandet (Jesu födelse) tre dagar, det skulle ägt rum på midvintern, istället för de 24:e . Men man lyckas ju inte helt dölja det gamla. Här i norden fick man till och med midsommar, i just egenskapen midsommar, att bli viktigare och större högtid än det var innan kristnandet !

Midsommar är idag en av de få högtider som i praktiken nästan helt saknar kristen symbolik och istället har återfått sin gamla betydelse även hos den som inte är så hednisk.En god anledning att ändra midsommardag även hos riksdagen, få det faktiska datumet erkänt!
Midsommar borde åter i våra kalendrar placeras när solen står som högst, i år altså 21a juni!

Glad midsommar, bind 9 blommor i krans !

6/18/2006

Maud och Delfinerna

Det finns många stora och små problem i vårt land. Ett litet problem är bristen på Delfiner.
Ett annat att det finns för många uttalanden av Maud Olofsson. Men de hör samman, för i boken 'Min dröm för Sverige' tar Maud upp delfinerna på sidan 42. Lilla Idas dröm om att bli delfinskötare får bli en sinnebild för problemen i vårt samhälle; att vi sällan ser möjligheterna. Maud uppmuntrar den stackars rödhåriga 9-åringen, som sedan riskerar bli gruvligt besviken. Kanske kunde Maud hjälpa istället ? Berätta en saga om hur 'den-kluriga-gubben' anlägger ett delfinarium på djurgården. Själv skulle man ju mer än gärna se, ett sådant förslag förverkligas. Det är långt till Kolmården och varken Gröna lund eller Skansenakvariet är direkt upphetsande. De är tråkiga, helt enkelt, saknar delfiner. Trösten Akvarium är direkt nedslående.

Maud lyckas på sitt eget, lite krystade sätt, sätta fingret på ett av våra problem - att det satsas för lite i vårt land. Trots att det är enkelt att starta företag, så är det komplicerat att driva dem och skaffa kunder. Satsa på oss själva, vilja något.
- Vi kan misslyckas. Men om vi inte försöker, kan vi alls inte lyckas.

Skånes djurpark i Höör, är bättre än sin motsvarighet i Kph, men det hjälper inte. Den är allt för liten. Djurparkerna får allt mer konkurrens från andra typer av attraktioner. Vill vi ha roligt i Sverige, borde det finnas mer att göra. Det finns inga delfiner i Höör alls. Inte en endaste liten en. Sälarna ser ledsna ut men parken är ganska ny. Kanske blir de glada av delfiner ? Det skulle jag bli.