Politik

1/09/2013

LSS och Luftstridsskolan

LSS, lagen om särskilt stöd är en lag som ger handikappade rätt till en assistent. Så var det tänkt i alla fall. Men sen bolagiserades det hela och som de driftiga entreprenörer de är, så såg assistansbolagen till att expandera. Fler skulle ha mer. Medborgarna, rädda att framstå som hjärtlösa, stod för notan. Vem vill säga att de handikappade är giriga ? Det är politiskt och socialt självmord. 

Sverige lägger 2,3 % av BNP på LSS, därtill kommer ännu större summor hos kommuner och landsting, de behövande till del. Det är mer än försvarets 1,1 %; samtidigt så säger ÖB att landet inte kan försvaras mer än en vecka. Det kanske inte naturligt har med varandra att göra, men samtidigt är det samma pengapåse som betalar. Att inte se över LSS, att utvärdera om detta är de bäst använda pengarna för de handikappade, är oredligt. Under de sista 10 åren blev långtidssjukskrivningarna allt större problem, i det att de tog större summor i anspråk. Det ledde till krav på reform, inte orimligt, kan man tycka. Samma sak borde ske med LSS, om inte annat för att kunna bevara systemet. Låter man det springa iväg och det uppfattas som korrupt, kommer det att avskaffas - inte heller en önskvärd lösning. En reformering är att föredra framför ett tvärt avskaffande.

Men de som jobbar i systemet ser sig själva som goda, de tycker rimligen att det de gör är produktivt och gott. Den bilden behöver inte omvärlden anamma rätt av. Det som en gång var ett utökat skydd för samhällets svaga, har blivit stora affärer. Det är en oavsiktlig (?) effekt av den funktionsmarknadisering som skett av de offentliga systemen, där blott uppbörden är ännu inte privat. Ulf Hjalmar Kristersson (M)  & Maria Larsson (KD),  ansvarig ministrar, har inte gjort sitt jobb gott nog. Kanske av räddhågsenhet, för att peka ut marknadens aktörer som giriga.

Luftstridsskolan (LSS), en del av försvarsmakten,  får för lite pengar - de handikappade, får för mycket på fel sätt. Ett fel är den ökade mängden autismliknande tillstånd som numera betraktas som inte bara något konstigt som man kan leva med, utan som blivit mer och mer handikappande, ju hårdare och mer omänskligt samhället och därmed arbetslivet blivit. Förr kunde dessa personer kanske vara kvar i en verksamhet, idag ges de en assistent och lämnas i övrigt därhän. Det är dyrt och ineffektivt, det är kallt och illabådande. LSS har hög träffsäkerhet jämfört med andra socialpolitiska åtgärder; men ändå - har vi råd att inte finansiera Luftstridsskolan ?

Etiketter: , , ,