Politik

1/28/2012

Inflation

Risken med deflation, är att man fastnar i det. Risken med sänkta räntor är att man fastnar i det. Eftersom ränteförväntningar bakas in i priserna på produkterna (om än aldrig så lite), kommer sänkta räntor sänka priserna på produkterna.

Staten skulle ju kunna trycka mer pengar, ge dem gratis till medborgarna i form av kontanta medel , bankaktier och pensionsinbetalningar. Exempelvis 10 000 till alla. Detta skulle öka inflationen och ha positiva fördelningseffekter. Skattebetalningsförmågan skulle öka. Förmodligen finns det någon hake, för såhär lätt får det inte vara.

Bistånd till de rika.

Sverige ger u-bistånd till Kina. Detta eftersom det är synd om fattiga Kina. Sverige lånar pengar av Kina. Detta eftersom det är synd om fattiga Sverige. Det är orimligt.

Sverige skall inte låna pengar av Kina, för att kunna ha råd att ge bistånd till Kina.

Vårt folk är fattigt, deras rikedomar växer inte, istället så står vi å stampar inkomstmässigt (BNP/capita) och skillnaderna ökar. Kina växer, helt utan våra biståndsmiljarder. Likaså andra länder. Vi kan och bör hjälpa. Men inte när det skadar oss. Men inte när det inte löser viktiga knutar hos mottagaren. Att ge bistånd till landet som håller på att köpa Volvo, är inte riktigt i takt med folkviljan. Regeringen gör fel och bör ändra sig.