Politik

9/29/2006

Arbetets värde och pris

Arbete skapar välstånd. En gammal sanning, som tål att upprepas. Likväl är den lätt att missförstå. Allt arbete är inte produktivt. Allt arbete skapar inte välstånd. Det är först när man byter arbetet mot något som värdet uppstår. Ibland kan det tyckas paradoxalt att det då finns arbetslöshet. Arbetslöshet är ju slöseri med resurser.
:-) Dels så beror detta på att löner inte är flexibla - det ligger i deras natur. Att kunna räkna på sin ekonomi är av yttersta vikt för en familj. Kan man inte räkna med att få inkomster måste man ha en större buffert - som inte kan placeras optimalt. Man väntar med konsumtion och man föder få barn. Inte bra alls. (Det skulle kännas surt att får reda på, att denna månad, så har du inte råd att äta ... )
:-) Dels så beror det på att arbetarna inte besitter rätt kompetens. Alla kan inte väva eller programmera. Även om de skulle vilja. Det tar tid att göra förändringar. Förändringar kostar pengar. Det gör också att fler har fler jobb, med fler utbildningar. Det i sin tur kostar onödigt mycket i utbildningskostnad per arbetad timme.
:-) Dels så beror det på att det skapas för få jobb. Det behövs en viss takt i skapandet. Blir vi för många för snabbt hinner systemet inte med. (Tänk: massinvandring från Östeuropa?! )

Att sätta nationen i arbete bör bli Alliansens nya idé. Eller sno SAPs gamla : Full sysselsättning.
Med full sysselsättning skapar fler mer. Det tar bort dåliga jobb - eftersom det finns andra. Det höjer lönerna - eftersom fler kan investera. Det höjer vinsterna - eftersom folk vågar konsumera.

I takt med att ekonomin blir mer internationell och komplicerad blir den skörare. Det gör också att vår finanssektor måste bli större - finans är dessutom välbetalt. Det kan handla om valutahandel såväl som försäkring. (Det finns t.ex. ingen svensk återförsäkrare) Till synes skapar finansen inget - men det är fel. Att skapa handlar inte bara om fysiska ting. Det handlar lika mycket om att organisera det hela effektivt. Finanssektorn är en del av organiseringen av kapitalet - eller om man så vill, makten över produktionsmedlen. Utan arbete, kan inte rikedom skapas.
- Kamrater och vänner; full sysselsättning bör hädanefter bliva vårt kall. All makt åt folket - köp aktier nu !