Politik

4/13/2007

Den globala uppvärmningen

I den yttre norden, denna kalla plats i tillvaron ser vi snart ljuset. Sommaren är påväg. Luften känns friare och renare, himelen syns större. Och inte bara det - det blir varmare.

Vi kan delvis tacka CO-2 för att det blir varmare. Det betyder att allt vårt eldande för kråkorna, inte har varit förgäves. Det ger resultat. Visserligen får vi offra långa vintrar med snöskottning och halka, men det är det kanske värt. I årtusenden har våra förfäder frusit och huttrat, men just som vi uppfunnit CanadaGoose-jackan så blir den onödig. Civilisationens högpunkt, förfelad av koleldade värmekraftverk i storskala. Skratta månne vädrets makter.

Samtidigt så ökar vår förmåga att producera vete, i Sverige. Äntligen får vi ett klimat anpassat åt den svenska jordbrukspolitiken. Vi som länge trott att vi befunnit oss på södra Polens bördiga slätter, emedan vi suttit i Vingåker. Förändringen vindar viner. Detta samtidigt som antalet bönder snart passeras av antalet tjänstemän (ock kvinnor, icke att förglömma !) i jordbruksdepartementet och djurskyddsmyndigheten. Tänka sig ...

Uppvärmningen förmodas också kolsyra världshaven. Så när vi i vanlig ordning dricker saltvatten(sic), så är det inte bara äckligt, det är läskande också. Bubbeldrycken CocaCola, kanske blir utkonkurrerade av vanligt dricksvatten. Det vore hemskt. Behovet av sockrat, kolsyrat vatten utan naturliga ingredienser, är ju egentligen väldigt stort. Det är inget reklamen hittat på.