Politik

2/16/2009

Vikten av utvärdering och el.

I del flesta sammanhang anses utvärdering vara av vikt. Man utvärderar barnen på dagis och de arbetande i företagen. Man utvärderar saker för goda skäls skull och man utvärderar för att få undan saker från bordet. Vissa saker utvärderas inte, eftersom utvärderingen skulle kunna komma fram till något obekvämt.

- Hur går det för min lilla lintott (Elsa) på avdelningen Stortruten ?
- Just nu håller vi på med en utredning, så jag kan inte kommentera det. Men jag LOVAR att återkomma när vi vet mer, vi kan ju inte lägga oss i utredningen ...
- ... men jag vill ju bara ...
- JA, men det är alltså så att vi kommenterar inte enskilda fall.
- ... veta om allt är bra ...
- Vi jobbar ju med mycket värdefrågor här och välkomnar när ni föräldrar engagerar er.

En fråga som egentligen inte utvärderats är avregleringen av elmarknaden. Förut var det två hål i väggen. Sen blev det en kampanj, strax efter att det inte längre var en realitet. Det skulle bli billigare, något folk i gemen fortfarande väntar på. Det blev valfrihet, nu finns det ca 400 olika val, som alla är bäst, för någon i något läge - oklart vem och vilket. Man kan köpa ett eget vindkraftverk, men ändå tvingas betala skatt. Allt skulle bli så bra och fritt, något folk hemma i stugan fortfarande väntar ivrigt på.
energimarknadsinspektiones hemsida frågas det om :
"Hur många olika typer av avtal finns det på elmarknaden?
Svar: Det finns en mängd olika avtalstyper på elmarknaden. "
- Vilket ju är ytterligt upplysande. Frågan implicerar ju att det finns fler än ett val, vilket egentligen är det enda svaranden bekräftar. (Det skall erkännas att jag skippade utläggningen som följer, men den ger ändå - trots två stycken text inte svar på frågan)

En halv utredning finns, den kritiserar beslutsunderlaget när elmarknads beslutet fattades och efterlyser en utvärdering.

Men för den som gillar statistik: här finns diagram, kartor, grafer och siffror. Som visar att det kanske blir lungnare, ungefär som det varit innan. Men det kräver en utvärdering.
Just det, en oavsiktlig effekt av ett diagram är att: om vi halverar vår elförbrukning slipper vi helt fossila bränslen.

2/15/2009

Finanskrisen ...

Finanskrisen & Liberia

Vi har en finanskris, det är inte bra för Sverige. Men det är bra för USA, som nu får en möjlighet att sluta göra av med pengar de inte har.

Krisen skapades genom att Alan Greenspan sänkte räntorna allt för lågt för att hålla ekonomin igång. Detta ha varit allmängods sedan 2005 eller så. De som läser 'the Economist' har nu tröttnat på krisen eftersom den omnämnts så länge, så många gånger.

I detta läge ger Sverige bort sina pengar, till Liberia. Naturligtvis är det bra att Liberia får mer pengar, men det är inte bra att det är våra pengar. Att bara skriva av lån när gäldenärerna inte kan betala, är orimligt. I ett längre perspektiv gynnar det inte Liberia och inte Sverige. Var det så att Liberia tog tag i sina problem så behövde de inte skuldavskrivning. Tar de inte tag i problemen, så är det till ingen nytta. Men visst, i medmänsklighetens namn; tänk på barnen i Afrika. Det är inte deras fel, att de lider.

Men regeringen gör för lite för att avhjälpa krisen här hemma. Den hjälper inte A-kassorna. Den startar inga nya arbetsintensiva projekt och den ... jo, den hjälper bankerna. Men räcker det ? Knappast, men oppositionen skriker inte. Så då tolkar medborgarna det som om det inte går att göra mer. Det GÅR att göra mer.