Politik

1/25/2007

Utförsäljningar av statliga bolag

En utförsäljning av statens bolag riskerar att bli en trasslig affär. Det riskerar att stjälpa regeringen och det riskerar delar av jobben och välfärden. Det minskar Sveriges inflytande.
Den stackare som köper en aktie av hr Borg, och sedan åser sagda aktie falla, kommer hålla den gode herren ansvarig. Att hr Borg representerar regeringen och att regeringen går att rösta bort - gör att regeringen delvis kommer bygga sin populäritet på aktiekursen i olika börsbolag. Säkrare framtid kan ju alliansen önska sig.
Minskat statligt ägande i bolagen som säljs kommer kanske tvinga fram effektiviseringar i syfte att visa marknaden handlingskraft. Sådan dådkraft tvingar de anställda från jobbet. Högre arbetslöshet följer - kanske marginellt, men ljudet från gatan kommer tränga in till Rosenbad. Var så säkra.
Det riskerar välfärden, därför att bolagen troligen kommer att satsa utomlands, istället för här hemma. Visserligen vettigt på mycket lång sikt, men det är svårt att räkna hem. Framförallt när utdelningar och skatter från bolagen göder staten, sänker skatterna för andra.
Att staten äger bolag, ger staten ett mått av inflytande. Inte bara direkt - man kan göra sig av med en obehaglig och förhatlig direktör - men indirekt eftersom utländska bolag inte kan verkställa hot mot Sverige. Om alla våra banker var tyska, skulle tyska intressen då ges företräde i Sverige ? Troligen. Att Nordea fortsätter vara svenskt är av intresse. Dessutom genererar bolaget vinst, på en öppen marknad och bidrar till skärpt konkurrens. Det är bra.