Politik

7/17/2006

Mot krig !

Israel är påväg mot krig. Landoffensiven är påväg och ett återockuperande av de södra delarna av Libanon är till synes oundvikligt. Tre Israeliska soldater är kidnappade, de är, tycks det - Casus belli. Påväg bort är också utsikten för fred den närmsta tiden.

Att uttåget ur Libanon var ett misstag, är något som den israeliska militärledningen anser. De har invaderat 78,82,84 och så nu 06. Om och om igeg, läxan tycks svår att lära sig. Inget viktigt har ju förändrats, så att säkra den gränsen borde redan vara gjort. Av någon anledning har inte Libanon lyckats bli kvitt de element som stör den södra grannen. Skälet är förmodligen den egna svagheten, Libanon är delvis styrt av Hezbolah och Syrien. Deras syften är allt annat än Libanons bästa. Tvärt om skulle man kunna argumentera för att de skadar landet, dess befolkning.

Israel skadar Libanon
Libanon skulle egentligen må bra av att långsamt flyta ut i havet, och närma sig Cypern. Typiskt nog, går det inte. Så länge de ligger där de ligger och huserar de militanta, kommer de att åka på stryk gång efter annan. Israels behov av säkerhet skadar dem som gömmer terrorister, men inet bara dem. Samtidigt så är befolkningen splittrad, både i form av religion och åsikter. Att i det läget skapa en strateg,i för att ta sig ur rävsaxen, är svårt men inte omöjligt.
Israels nya strategi, att med stängsel och mur skapa sig en fristad, är dömt att misslycks så länge Iran stödjer araberna med vapen. Raketer flyger över stängsel, aldrig så välbyggda. Också det är en rävsax.

Israel skall aldrig behöva motivera sin existens, eller förhandla om den. Israel måste få ha rätten att extistera. Först när detta erkänns kan en fred påbörjas; men att släppa tre soldater skulle ju inte skada.