Politik

1/24/2008

Budgetprocessen

Hur torrt ett ämne än är så blir det snart sagt inte torrare än budgetprocesser. Möjligen kan då kommunala budgetprocesser ...

Hursomhelst så har Borg förändrat hur budgeten läggs fram. Det är inte till det bättre. Det som är dåligt är att utrymmet för förändringar minskar. Skeppet får färre tillfällen att justera kursen. Dessutom så är utblicken över framtiden redan idag lite kort, nu blir den så kort som en månad, vilket man kom fram till för elva månader sedan. Otillräckligt, för att uttrycka det enkelt.

Det som är bra är att utvärderingen stärks. Om det ideligen blir fel, kan det ju vara bra att får reda på detta. Problemet är att det kommer behövas, eftersom det förmodeligen kan bli större fel.
Borg konstaterar att: "Vi kommer att få en djupare diskussion om den ekonomiska politiken och kanske en mer politisk ideologisk diskussion." Vilket ju är roligt, men inte riktigt vad budgeten skall göra. Budgeten skall styra statens finanser och svara mot verkligheten. Att diskutera ekonomisk politik, det har vi universitet och olika andra forum för. Men visst, budegetdiskussitionen i riksdagen kanske skulle livas upp om de finge ägna sig åt att filosofera fritt kring handelsteori istället för att gräva ner sig i varför tullverket får si eller så mycket. Smakfullt ?

Levande djurtransporter

Att transportera djur, är ett måste om vi skall ägna oss åt djurhållning. Innom EU tillåts transporter under 72 timmar. Diande kalvar får transporteras 18 timmar, om de får en rast om en timme. Djurhållningen borde vara human. Det är den inte idag. De regler som finns, är knappast något som kontolleras och dessutom allt för väl tilltagna.
Vi har handel med levande djur med Jordanien. Det ligger i mellanöstern, vilket är en god resa från Svedala. Rasterna som djurtransportdirektivet föreskriver ska göras vid särskilda kontrollstationer som har vissa faciliteter ... Kontrollstationerna ska godkännas av behörig myndighet.Djurskyddsmyndigheten är den ansvariga myndigheten, men det finns inga kontrollstationer i Sverige.

Att inte misshandla djur handlar inte bara om djuren. Att acceptera allt för brutal hantering, gör att vi förlorar någon av vår mänsklighet. Att acceptera att djur lider är grymt och förråar människor. Som tänkande moraliska människor har vi dessutom ett ansvar eftersom djuren själva inte kan ta ansvar. Vi borde se över djurhanterning, djurtransporter och handel. För att vi kan, för att vi är goda människor.