Politik

2/28/2008

Nyfolkliga röster

Som älskare av folkmusik blir det så att den musik man lyssnar till ibland av andra upplevs som antikvarisk. Gammal musik och folkmusik är inte det samma, men det finns onekligen punkter där de tangerar varandra. Speciellt så använder sig båda av samma ethos kring orginalitet och ursprunglighet. Nyfolklighet blandra dock in andra musikstilar, det finns inslag där Svens och senegalesisk folklig musik kan samspela och kanske utväxla toner. Det är dock undantaget, mer vanligt är metal. Bra exempel är tex Lumsk, ett Norskt band eller Branâ Keternâ, Eluveitie från Tjeckien. Här hemma finns Otyg med flera.
Att blanda in andra stilar är ett sätt att sprida folkmusiken. Att ens behöva sprida folkmusik, är lite märkligt. Att folkmusik blivit icke-folkligt på gränsen till absurt. Populär musik är ju inte definitionsmässigt folkmusik, utan folkmusik har gått och blivit en egen genre. Folkmusiken vitaliseras av att möta andra musikstilar, samtidigt som den utarmasa. Det som är Folkmusik, i folkmusiken går helt klart att blanda ut och blanda bort, därav problemet att integrera folkmusiken i andra stilar. Ett exempel på annan musik som integreras är Galder eller Hedningarna.

Metal är annars en musikstil som hyllar individen och brytandet av bandet till resten av samhället. Det är rebellisk musik, om än inte musikaliskt så i alla fall textmässigt. Där är kopplingen till folkmusiken, som snarare betonar arvet och det gemensamma en lite märklig effekt. Det folkliga i Metal-musik kan naturligtvis ifrågasättas men musiken är det dock inget fel på.