Politik

11/25/2006

Länder & Förläningar

Sveriges länder, våra landskap saknar funktion. Annat är det med länen, annat är det med kommunerna. Sverige har i princip haft samma län sedan 1634, med vissa smärre förändringar (t.ex. 1779,1809,1810,1826,1997,1998 och 2003). Kommunerna har successivt förändrats och varit mer aktiva i det egna förändringsarbetet. Men länen borde bli större. Dagens kommunikation medför att det är lättare att styra över större ytor - samtidigt som komplexiteten och kompetensen ökat. Fler områden länkas samman och uppstår. Vem hade fått för sig att reglera bredband och järnvägar 1645 ?

Ett scenario är att det blir som i Norge, där ett myller av mycket små kommuner delar på resurserna. Utan att kritisera Norge, så anser jag att det är korkat. Det gytter som uppstår är svårt att styra och kohandlandet som uppstår skadar demokratin, utan att ge motsvarande vinster. Bättre är färre och större län och kommuner. Den sista kommunreformen borde inte bli den sista, men en länsreform skulle kunna vara en långsiktigt god förändring. Att sedan omrösta om hur det skall gå till, är bra. Ett effekt av färre regioner är dock att antalet folkvalda minskar - därmed ökar professionalismen. På gott och ont. Norge har 20 Fylken, vilket hur man än vänder och vrider på det, är för mycket. Det skulle motvara 39 svenska län ... Estland delar f.ö. denna lilla tendens, med sina 15 län. Lettlands idé med landskap (rajons) som i sin tur är delad i län (pagast) som är antingen städer eller kommuner eller bådock är intressant - kanske något för Ansvarskommittén ... !?
- Värt att notera att de flesta stater har mellan 50 och 10 delar i sin översta hierarki. (Undantag finns, t.ex. Belgien)


Ett scenario är att det blir som i Republiken Finland - där man har sex län/landskap. Applicerat på Sverige skulle det betyda 8,55 län. Man skulle kunna tänka sig 8 + Stockholm som kan få sluka alla kommuner i sitt län, så att det i likhet med Gotland blir både kommun och län. I Finland har Åland en särställning, som skulle kunna studeras för Gotland och Ölands del.
(Sedan skulle man å andra sidan kunna dela upp kommunerna i kommundelar med kommundelsnämnder, eller stadsdelarmed stadsdelsstyrelser)

En favorit är annars att slå samman kommuner med färre än 20000 invånare med närmaste lämpliga kommun. Det är tur att Sverige är en enhetsstat.

En annan variant är lägga två typer av län, med skilda uppgifter, över kommuner så att alla tvangs samarbeta för att få något gjort. Det skulle producera en oerhört förfinad byråkrati.