Politik

10/03/2006

Påvetal

Även om folk är arga i världen, så har det inte varit utan orsak. Media har en tendens att ljuga och förvränga. Där tycker jag källkritik kan vara på sin plats. Att kritisera ett tal man inte hört eller ens läst är absurt. Att sedan döda med det som motiv, tycks mig ... långsökt. Det gäller även om det är en påve som talar.
Läs själv på engelska. Eller varför inte Europas största språk; Tyska.

10/01/2006

Maorier och Samer

Maorierna har ungefär samma position på Nya Zeeland som Samerna i Sverige. Inte helt jämförbara, men det går att dra paraleller. Det fick mig att fundera - huruvida man kunde korsbefrukta dessa.

Tänk: 'Once were warriors' i samisk mijö. De samiska gängen som med våld sprider skräck i sin omgivning. Militant användande av folkdräkt. Kolten i stället för tatueringar i ansiktet.

Maoriernas rätt som ursprungsbefolkning ifrågasätts. Diskussionens koppling till idén om att 'lapp skall lapp vara' är inte orättfärdig. Just idén att blod (hur hårt låter inte tyskans BlutRecht ?!) skulle medföra rättigheter, tvingar människor att dra gränser. Du kan nämligen inte nästan ha rätt till något. Antingen har du en rättighet som kan utnyttjas eller inte. Antingen så är du Same/Maori eller så är du det inte. Det medför att många tvingas till identitetsval. Desssa diktomier saknar dock koppling i verkligheten. Det går att vara 'Same bara på helgerna'.

Tänk: Kulturkrock modell iranska Samer.
Genom att låta vem-som-helst bli samisk så kan Sverige-Norge-Finland utrota samerna.
- Beroende på vem du frågar, uppfattas detta som bra/dåligt/spännande. Jag vet inte om det förekommer - men man kunde tänka sig att samerna skulle assimilera invandrare. En flyktingförläggning i samebyn. Liksom finlandssvenskarna assimilerar invandrare, kunde samerna göra. (De lär dem t.ex. svenska istället för finska i Finland ...) Majoritetssamhället kommer oundvikligen med stormsteg. Det skulle dessutom öka samernas antal och faktist ha en viss humorpoäng.

Tänk: Renbete och skoterleder som kriterium för civilissation.
Det finns för få skoterleder i Auckland. Inga faktist alls. Vilket skulle kunna tolkas som att kommunikatinerna i Norra Nya Zeeland är svåra. Eftersom renbetet är så dåligt svälter befolkningen. Fattigdomen är utbredd; ytterst få av de som bor i Auckland har råd med ren - i alla fall skaffar sig inga rutinmässigt. Man måste tjata på dem, för att de skall förstå - att renar är rikedom.
Generellt så är det ännu mer synd om Maorierna. De framlever sina levnads dagar utan nåjder. Kontakten med sitt samiska arv har de helt tappat. Kanske skulle en politik med fiske och jakt vara en möjlig utväg ? Rubrikerna om hur Jakt-och-fiske-maorierna lärde sig av Jakt-och-fiskesamerna skulle vara fyllda av eufemismer. Texterna skulle handla om hur de sammarbetade. De skulle handla om hur sammarbetet börjde 2008. Renbetet kom äntligen igång på Sydön.

Lek med tanken ...