Politik

10/12/2011

Att förhandla

Noam och Aviva Shalit har all anledning att fira att Gilad Shalit friges. Att förnimma sin som föras bort av okända män, fängslas på okänd tid utan att ha begått ett brott, måste vara fruktansvärt. Men det är samtidigt ett bevis på att kidnappningar fungerar.

Kidnappningar som ekonomisk strategi har förekommit under många krig. hamas ser sig som en part som krigar mot staten israel. Att hamas kidnappat en soldat ur den israeliska arméen gör att att de får en förhandlingsposition. Eftersom de eftersträvar detta, kommer de att fortsätta. De är kriminella och de tycker att de är i krig. Än, har inget utbyte skett. Än, är inget klart.

Att förhandla med terroristerna, är kanske en lösning i ett mycket kort perspektiv. Men sett ur en längre horisont, kan det vara förödande. Varför ska de sluta nu ? Hur värderas människor ? När Gilad frisläpps av hamas släpper Israel 1 027 fångna, många av dem, dömda terrorister. En mot tusen, är detta det värde man ger en Israel mot en Palestinier ? Att använda människor som spelbrickor är fel. Människovärdet säger oss att individerna är mål i sig själva. Det går inte riktigt ihop. Att frige fångar är samtidigt rimligt, för att hålla dem kostar stora summor och verkan är ju inte sådär rakt uppenbar - med än att de försvinner från gatan. Det är en väsensskilnad i att fängsla människor för stölder, mord och hor(?), mot att fängsla dem för att de varit en del i sitt lands armé. Samtidigt så kanske hamas ångrar sig lite, när de får en brottsvåg mot sig. Den palestinska myndigheten kanske skulle försökt stoppa hamas från att använda Gilad som en spelbricka. Nej, då ... de har istället låtit sig inspireras. Man får hoppas på de goda människorna, men ibland är det svårt.

Etiketter: