Politik

12/31/2010

Odlad mat

I snabbmatens land är hamburgare med bröd och potatis en vanlig rätt. Det tar en minut från att man bestämt sig för att äta den, tills att man kan ta den första tuggan. Men det tar inte en minut att göra den, bara att odla fram vetet till brödet tar 120 dagar.

Tröskandet sker på åkern, men sedan tar det ytterligare någon dag att mala, frakta mjölet till en bagare som blandar mjöl och de andra ingredienserna för att sedan jäsa brödet och stoppa in det i en ugn. När det är gräddat skall det svalna, stoppas i en korg och köras till restaurangen som packar upp det och lägger det i en ränna, så att killen som lägger ihop hamburgerbrödet med salladen och köttet och den klibbiga såsen, kan göra detta på 2minuter blankt.

Då har vi inte ens börjat fundera på hur kon slaktas, med blod och råmande ljud, dödas för att malas ned i en process där denna ko blandas med andra. Ingen identitet, inget förlopp och ingen tid spilld - allt är så översvallande effektivt att själva upplevelsen att äta skiljs från alla dem som ligger bakom hamburgaren. En ko blir färdig för slakt efter 12-15 månader, men kan bli 25 år. Vanliga ko-namn är Rosa, Rosalind, Rölla, Malva, Stjärna och Stina.

Potatisen tar 90 - 150 dagar att odla. En yta på 1½ ha krävs för att ge tillräckligt med potatis till en person under ett år (om du mest äter potatis).

Processen startar långt innan konsumenten ens tänkt tanken att han/hon vill ha en vara. Vetet, kon och de andra ingredienserna har ingenting med maträtten hamburgare att göra. Den länken är bortkopplad, liksom känslor, tankar och visioner. Gör inte denna länk, liksom de strävanden som förgick den oss till mer av människor ?

Samtidigt så är det ju så att vi slipper bry oss om sådant som kanske inte är livsviktigt, för att i stället bry oss om andra och sådant som är viktigt. Som att äta tillsammans med barnen, även hamburgare. Å vi slipper odla potatis.