Politik

10/26/2010

Totalitär humanism

Humanismen ses i allmänhet som det godaste av gott. I Afghanistan slåss vi för demokrati och ... humanism. Humanismen kan enkelt förklaras som kristendomen utan gud. Men den är mer än så. Den är ett människocentrerat förhållningssätt till samhället, livet och naturen. Den utgår ofta från naturrätten, något som den protestantiska norden har svårt att acceptera. Men den har ett väldigt gott rykte.

Något är totalitärt när det kräver en uppslutning bakom det som det ser som gott. Det är totalitärt när det förkväver opposition, kräver legitimitet och vill att detta goda skall omfatta allt. Totalitära rörelser blir dock ibland lite ... ska vi kalla dem ... överentusiastiska ? (Jo, självrättfärdiga och maktgalna är också bra ord)

Hur kan då denna gulligosiga alla-är-bra-tanken bli totalitär ? Politisk korrekthet, när den spårat ur. Juan Linz, denne spansk-tyske professor som forskat i totalitära rörelser, beskriver processen i vissa av sina böcker. Just folkets roll i det egna förtrycket är slående. Den humanistiska tanken, är inte med nödvändighet demokratisk eller pluralistisk. Den är inte heller fri från egenrättfärdighet och viljan till makt. Politisk korrekthet är en typ av språk som när den fungerar som bäst påminner om att mänskligheten inte består av enbart vita välfungerande heterosexuella män, men som annars kan bli lätt stötande och infantil. Aggressivt infantiliserat.

Istället för att bry sig, så är det en demonstration av att bry sig. Det är inte samma sak. Moraltanten som i sitt korståg mot alla som inte håller med henne, tvingar andra genom skam, att inta en till synes sympatiserande uppfattning, är politiskt korrekt. Men slaget biter inte, det missar. Politisk korrekthet har totalitära tendenser. Det är inte bra, men finns det alternativ ? Någonstans behövs ju en samhällelig ordning och idéer som samhället tror sig tro på. Men en debatt som handlar om huruvida en debatt skall få föras, skymmer sakfrågorna. Det är den perfekta rökridån. Vad händer när det blåser ?