Politik

12/09/2009

Krig i Irak

Det blir bättre i Irak. Inte för att det är bra, men situationen blir mindre och mindre akut. Egentligen måste det ju i något läge ha blivit bättre, men fram till andra halvåret 2007, så blev det kontinuerligt sämre. Sedan dess har färre dött, mer infrastruktur byggts och fler fått rent vatten. Kanske har de som kämpar mot USAs ockupation (ACF) insett att de fått färre och färre anhängare. När de sista soldaterna lämnar Irak kan man räkna mer mer blod. När det blir val kan man räkna med mer blod. Men ändå, kanske ACF inser att de kan vinna mer på att ställa upp i val eller arbeta utan våld. ACF har dessutom en stor risk att falla samman när amerikanerna lämnar eftersom de då inte har den gemensamma fienden. Inget att enas mot. Det riskerar att bli svårt.

Kriget i Irak pågår fortfarande, uppskattningsvis 100 000 har dött. Kriget kommer sluta först 2011, då har det pågått sedan 20 mars 2003. 8år är ett långt krig. Det är ett krig som kostat oerhörda summor - ca 6500 US $ per amerikans skattebetalare. Det finns 300 miljoner personer i USA.

Kriget är en minusaffär. Det man eventuellt drar in i oljeintäkter täcker inte krig, återuppbyggnad eller rehabilitering. Myter kring att det var oljan som drog in USA i kriget är just en myt. Kriget har skadat amerika liksom västvärlden i övrigt. Förhoppningsvis har det gjort oss lite säkrare, eftersom det visar att man är beredd att slå tillbaka. Men det är fortfarande en mänsklighetens tragedi.

Irak var innan kriget en relativt rik diktatur (för att vara u-land) - nu är man en fattig nästan-demokrati som måste kämpa mot beväpnade gäng. Är det bättre ? Kvinnorna får rösta, men får leva med osäkerhet. Ekonomin har halverats, men det finns en tillväxt och en relativt fri marknad.

Valet i Irak
En enkel skrivbordsanalys av Irak, ger för handen att Irak är ett betydligt mer svårmästrat land än vad Tyskland var efter kriget. Det kommande valet är det andra och egentligen viktigare än det första eftersom Irakierna har mer frihet att välja vem som styr dem. I förra valet fanns alltid USA som stödjande part. Den faktorn kommer man få räkna bort.
En möjlighet är att Irak blir mer som Libanon, med sin klientialism.
En möjlighet är att de blir som Egypten.
Mest troligt är dock att de blir ett alldeles eget exempel. Kanske inte demokrati som vi i väst skulle vilja ha den. Men ändå, val och erkännande av att det är valen som skall avgöra vem som leder landet.

Evinnerliga danser, bockar om natten.

Dags för jul. Dags att bränna bock. Dags att dansa julen in och sedan ut. Allt så raskt och abrupt slut. Tomten glömmer vi, häver öl och dricker. Skriker och äter så vi spricker. Tomten kommer ingen ihåg, men jul det är det åndå! Granen barrar och strör sina rör, omkring sig. Skål !

Horgalåten kallas ibland för Hårgalåten, den är mycket melodiskt och framförs, av sist jag tittade, 16 olika band. Bäst av Westlings spelmän och HootyNanny singers. Mest skruvad av Inflames. Denna hambo bygger på en gammal legend, om hur bönderna i Hårga by, som länge varit hedniska för att sedan kristnas, glömde de nya sederna. Inte ens klockorna i Hanebo kyrka kunde samla dem igen. Dansen drog dem med och bort. De försvann upp på åsen, dansande, lurade av hin håle. Enligt sägnen kan de ses dansa där ännu, nätter mörka.