Politik

5/24/2008

Konspirationer

Konspirationer är roliga. Ännu roligare blir de om man spelat "Illuminati The Game of Conspiracy". På internet finns det många, främst engelskspråkiga men även franska, tyska, hebreeiska och svenska. Det finns filmer - Zeitgeist är en engelsk, konspiration 58 är en svensk.

Gemensamt för de som tror på konspirationer är att de tror att det finns människor som gemensamt gått samman för att ta makt ifrån folket/folken. Konspirationer är till sin natur dolda. Samtidigt så är effekterna synliga för alla. Det är bara att lägga ihop effekterna för att kunna förstå vem som ligger bakom. Användandet av dem gör även att männsiskor agerar i enlighet med tron att en viss konspiration finns. Det kan vara farligt.

Samtidigt så kan det ju finnas effekter som vi ser först efter att ha granskat dem på ett kritiskt sätt. Den vetenskap som kallar sig samhällsvetenskaplig, är sprungen ur samma nyfikna vilja till vetande. Låt gå att metoderna är andra och resultaten vitt skilda.

Men var det inte Lenin som hävdade att 1:a världskriget var en effekt av kapitalgrupper som stod emot varandra och att just den konspirationen var vetanskap, å inte en konspiration. Ibland är det farligt nära ...

Danielssons fel

Den gode Lars Danielsson, 55 år gammal har en mängd brister. Det har alla. Det som skiljer Danielsson från andra är att han har en ansvarsfull position, eller i alla fall en mer ansvarsfull sådan. I övrigt är Danielsson som vemsomhelst, han har dåliga-hår-dagar, han pillar sig i näsa när ingen ser och han har fist på allmän plats. Danielsson har även en stor mängd goda egenskaper. Det har kanske inte alla.

I alla fall så kan man tycka att hans agerande när tsunamin skedde var annat än man i efterhand hade velat. Men samtidigt, hans agerande går att förstå, eftersom han är människa. Danielsson orsakade inte tsunamin. Den är inte hans fel. Inget han gjort har skapat naturkatastrofer. Han har visserligen bidragit till växthuseffekten, men det har alla. Därför är det onödigt hårt att straffa honom.

Men så finns det saker som talar för att han, kanske inte skall få alla positioner han vill. Det främsta är, att regeringen inte tycks lita på honom. Det kan ha att göra med att han inte litar på regeringen. Danielsson är klok.
Det andra är att ingen, skall ha en hög position för att han eller hon haft det tidigare.

När regeringen var i opposition så utövade den en kritik mot den statliga utnämningspolitiken. I nuvarande ställning fullföljer den, en mycket liknande politik. Det kallas förhyckleri. Det är i alla fall inte Danielsson, sina brister till trots.