Politik

6/07/2006

Fildelningen

Fildelning är inte helt moraliskt förkastligt. Men det är ett otyg, ändå. Det bästa med fildelning är att man kan få tag på musik som annars inte skulle gå att få tag på. Den är billig, effektiv och möjliggör en breddad debatt. Det gör att smärre band som inte har råd med en massa dyra affischer får möjlighet att ge fler chansen att lyssna. Kanske leder det till att fler spelar musik, då musiken till sin natur blir mindre kommersiell. Inkomsterna från musiken, kommer då från konserter och inte från skivor.
- Att göra musik blir inte något man sysslar med av girighet, utan av kreativa skäl.
Till nackdelarna hör att större, ofta mycket bra artister, i ökad grad måste förlita sig på pengar från just konserter. Långa turnéer är kanske inte det som gör att de producerar mycket musik. De får mindre betalt, för sitt arbete. Men samtidigt: hur i hela friden kan någon ha en marginalproduktion på 10-tals miljoner US $ ? Är det rimligt ?
- Teknik-nördarna har ännu så länge ställt sig på nedladdarnas sida, eftersom musikbranschen velat stoppa utvecklingen. Men en bättre distribution av musik, mer pluralism och bättre möjligheter borde väl ligga i den branschens intresse ? Kanske, men då måste de definiera sig som en musikbransch, inte som en skivbransch.
Denna omvälvning är precis som alla andra teknikskiften plågsam för den som dödas. Men kapitalismens länder lever och dör på att äta och ätas. Så har det varit, så är det. (vi hade en jättestor tekoindustri 1900 - den försvann, så nu är alla vävare arbetslösa, eller ?) Samtidigt måste de kunna ta betalt för sina tjänster; då ligger kanske databaser med oändlig tillgång till musik, uthyrning av studios, konserter och t-shirts närmare till hands. ?Money is in the popcorn?.

Droger

Denna blog tar ju upp sex, droger och politik:
Alla gillar vi droger i en eller annan form. Min favoritdrog är småkakor. Gärna med choklad och nötter i. Helt sådär lagom söta, så att inte käften vrider sig. Då ä di gooo?a !
Av någon anledning anser alla att just deras favoritdrog är ofarlig och skall vara legal. Det gäller tobak, alkohol, tabletter eller hasch. Ingen vill tillstå att de är dumma i huvudet. Att det blev just alkohol som blev den ledande legala drogen är kanske är slump: men alkohol är billig och enkel att framställa. Den kan göras av EU:s jordbruksöverskott. Den kan användas i små mängder och doseras ganska exakt. Alkoholen kan tillverkas var-som-helst. Vi har lärt oss hantera den (eller nå ja, nästan ... )
- Skulle vi uppfinna alkoholen idag, tror jag inte, att den skulle bli den drog som vi valde som legal drog. Användarna blir högljudda, lättretliga och okoncentrerade. Tänk bara på de diskussioner du haft på krogen; hur meningsfulla var de dagen efter ? Bruket medför våld och en vilja att visa sig på styva linan. Ändå är det en centralt dämpande drog ... Drogen dödar ohyggligt många.
- Tobak hade på sin tid en bra effekt, genom att fredspipan som hövdingarna skickade runt faktiskt var beroendeframkallande, så blev ledarna beroende av fred. Mycket smart. Dessutom ger den cancer och dödar användarna i förtid, så sjukhuskostnaderna blir låga. Gillar man inte hövdingen, kan man trösta sig med att han dör snabbt.
- Cannabis, odlas inte med lätthet i norden. Det är en drog för ett bälte om ekvatorn. Men den är värre ur dödlighetssynpunkt än tobak, beroendeframkallande och dessutom fördummande. Under lång tid. Alkoholen går relativt snabbt ur systemet. Cannabisen är svår att dosera, går att få psykoser av.
Det finns inga bra droger, alla har effekter som är negativa och som vi får svårt att hantera. Småkakor ger fetma och kakaoodling skövlar regnskog. Men det kan jag hantera ... Naturligtvis.