Politik

10/21/2010

Rikedom och makt

Det har kommit två nya rapporter från Credit-suisse om hur rika världens rikaste är och hur resten av oss hankar oss fram. För att tillhöra de rikaste behöver du ha en nettoförmögenhet på 4000 USD. Det är strax över 28 000 kr. Inte omöjligt att spara ihop.

Den första handlar om var världens rikedomar finns. På engelska.
Den andra avhandlar hur vi skuldsätter oss.

Det finns saker här i världen som gör oss rika, främst bland dessa saker är ägandet. Rätten att äga och tillsammans med andra bedriva handel och utbyte gör oss alla rikare. Men det gör även klyftorna större och ökar makten. Makt är dubbelt, det ger makt åt en person, men i en motsvarande mån tar det makt från någon annan. Du går till jobbet, inte för att du i grunden vill - utan för att du få pengar. Då tjänar du någon annan. Vi tjänar alla varandra.

Världens rikedomar är ojämnt spridda. Fred och frihet är några av sakerna pengar älskar.

Att vara satt i skuld är både bra och dåligt. Du får mer möjlighet att styra vart pengarna skall gå (initiellt) för att sedan förlora motsvarande makt. Skuldbördan är en av anledningarna till att USA och andra länder nu har det svårt. Men det har även givit möjlighet att göra mycket med de lånade pengarna: US-army. Hurra !