Politik

1/17/2010

Bostadspriser

En prisbubbla på på bostadsmarknaden skulle, om den brast, vara ett hot mot Sverige. Bostadspriserna har ökat, belåningen likaså och politikerna applåderar och tittar på. Ännu ingen kris, det är ju inte säkert att det blir en kris... Men genom att elda på med ränteavdrag, generösa belåningsregler och litet kommunalt bostadsbyggande så skapar nuvarande regering goda förutsättningar för framtida problem. Vill de sitta kvar ? Problemet finns, lösningar likaså. Ingen kommer klandra dem om de får fart på bostadsbyggandet eller minskar utlåningen så att priserna mjuklandar.

När bubblor brister så börjar aftonpressen snabbt peka finger. Regeringar skakas och vissa faller, stora och långa politiska färdriktningar ändras. Det bidrar till instabilitet vilket föder förändring, vilket är bra. Men ! Att det är bra, tycker befolkningen inte när de är mitt i det. De tycker det är jobbigt och att det är kontraproduktivt, de röstar därefter. Därför kunde man lösa problemet innan det exploderat i ansiktet på en. Bara en åsikt ...
Ökat bostadsbyggande skulle få undan bostadsbristen, dessutom få fler i arbete. (Bostäder byggs ju inte av mest luft, ännu) Minskade ränteavdrag skulle göra att skatteintäkterna ökar - kanske är det därför det inte gillas ? Ett system med högre kapitalkrav för utlåning skulle göra att hushållen investerade mindre av sina pengar i ickeproduktiva bostäder och mer i produktiva maskiner. Å vem vet, det kanske skulle befrämja arbetslinjen med mer maskiner, fler bostäder och mer jobb. En bra spiral, som regeringen inte tycks vilja ha.