Politik

10/27/2006

F218 Mecklenburg-Vorpommern

Hon kallas DRAK, togs i bruk 1996 och kunde ha sänkts i förrgår, den tyska fregatten som man skämtsamt kallar Meckpomm. Hennes systerskepp F212 samövade så sent som i försommras tillsammans med svenska marinen. Just nu är de tillsammans med K 22 GÄVLE där nere.
Historien är ganska osannolik, går isär. Men den tar tar sin upptakt i Israels tillbakadragande från Libanon, där Frankrike och bl.a. Tyskland numer sammarbetar om att upprätthålla säkerhet till havs. Uppdraget skall vara till 31.a augusti 2007 och inicidenter har tidigare inträffat.
Det tyska fartyget låg altså utanför kusten och blev enl. utsago beskjutet, men ej träffat av Israeliska flygvapnet. Hon överflögs av ca sex (!) F16 plan, som i samband med det släppte infrarröda attrapper. Sedan skall de altså ha skjutit två missiler efter detta mot Mecklenburg-Vorpommern.

Det har funnits spänningar i relationen TelAviv-Berlin, men denna incident är onödig. Israels provokation har till syfte att visa att de har häravälde. Det häraväldet förmår de dock inte upprätthålla utan Tyskland och Frankrike, som borde kunna samarbeta med Israel. Altså kan man säga att de borde vara på samma sida. Alla vill ha fred och lugn. Nu blir det kanske inte så ... Men tänk om det kunde varit Gävle som blev överfluget, hur skulle vi reagerat ?
Det kan också vara Mecklenburg-Vorpommern dåliga (Thales) radarsystem som spökar ...

10/23/2006

Militärövning

Det övas frenetiskt i persiska viken. Redan i början såg det illa ut. Då hade USS Eisenhower Carrier Strike Group och USS Enterprise Strike Group intagit postion. Nu kommer också Iwo Jima Expeditionary Strike Group (LHD-7). För att förstå vad det innebär kan man tänka att varje enskild grupp är större än vår svenska flotta. I princip kan man säga att övningen, inte är en övning utan en styrkedemonstration i Hormuz-sundet. (Egypten släppte igenom stykan genom Suez, till röda havet)
Detta sker samtidigt som en maktkamp sker mellen Saudiarabien och Jordanien å ena sidan och Syrien och Iran å den andra, om vem som skall ha mest inflytande över palestinska militanta rörelser. Som kaka på kaka bygger Iran kärnvapen(?) vilket irriterar USA, som har trupper i Irans grannländer Irak och Afganistan. Iran driver en politik som går ut på att stödja rebeller i dessa länder, som sätter sig upp mot USA.

Altså är det just nu inte en bra tidpunkt att skicka in IwoJima. Å andra sidan: skulle det smälla, vill vi att IwoJima skall vara i närheten. (Eisehower roterar bara ut Abraham Lincoln - Atlantflotta mot Stillahavsflotta. Enterprise tycks vara semipermanent stationerade i persiska viken. )
Genom att vilja visa makt och förmåga så skapar USA iockmed Pax Americana, en bättre värld.

När ingen arbetar

Om natten står maskinerna stilla. De behöver ingen vila, men det gör vi. På morgon och kväll korkas motorvägar igen, om kvällen blir snabbköpen fulla. Allt det är en effekt av dygnets rytm. Det är inte speciellt effektivt, mycket mer skulle kunna göras under natten. Att köra en vara från norra till södra Göteborg tar mycket kortare tid efter kl. 22, nästan alltid. Det är effektivare, men ändå görs det inte. Att använda 2-skift är beprövat och oomtyckt. Men samtidigt så tror jag det kommer. Med det kommer också de nattöppna fiken, resturangerna och affärerna. Att storhandla eller gå på bibliotek en natt i Stockholm låter sig inte göras. Det är synd, för valet borde finnas.

I gammal tro fanns idén om vittrorna. De befolkade en skuggvärld, som liknade vår. (Om dem) Där arbetade med våra redskap medan vi sov eller var borta. Dansade på dansbanorna i mörka vintertid och härsade hö på frusna vinteråkrar. Vem gör det idag ?
Kanske finns det en paralell i datorns värld, där programeringsprojekt förs mellan USA och Indien, fram och tillbaka från natt till dag och tillbaka. Det skapar välstånd åt alla. Du kan vänta på att tröta maskiner skall gör ett par skor, medan vi sover. Läs mer om vittror.