Politik

10/23/2006

Militärövning

Det övas frenetiskt i persiska viken. Redan i början såg det illa ut. Då hade USS Eisenhower Carrier Strike Group och USS Enterprise Strike Group intagit postion. Nu kommer också Iwo Jima Expeditionary Strike Group (LHD-7). För att förstå vad det innebär kan man tänka att varje enskild grupp är större än vår svenska flotta. I princip kan man säga att övningen, inte är en övning utan en styrkedemonstration i Hormuz-sundet. (Egypten släppte igenom stykan genom Suez, till röda havet)
Detta sker samtidigt som en maktkamp sker mellen Saudiarabien och Jordanien å ena sidan och Syrien och Iran å den andra, om vem som skall ha mest inflytande över palestinska militanta rörelser. Som kaka på kaka bygger Iran kärnvapen(?) vilket irriterar USA, som har trupper i Irans grannländer Irak och Afganistan. Iran driver en politik som går ut på att stödja rebeller i dessa länder, som sätter sig upp mot USA.

Altså är det just nu inte en bra tidpunkt att skicka in IwoJima. Å andra sidan: skulle det smälla, vill vi att IwoJima skall vara i närheten. (Eisehower roterar bara ut Abraham Lincoln - Atlantflotta mot Stillahavsflotta. Enterprise tycks vara semipermanent stationerade i persiska viken. )
Genom att vilja visa makt och förmåga så skapar USA iockmed Pax Americana, en bättre värld.