Politik

10/23/2006

När ingen arbetar

Om natten står maskinerna stilla. De behöver ingen vila, men det gör vi. På morgon och kväll korkas motorvägar igen, om kvällen blir snabbköpen fulla. Allt det är en effekt av dygnets rytm. Det är inte speciellt effektivt, mycket mer skulle kunna göras under natten. Att köra en vara från norra till södra Göteborg tar mycket kortare tid efter kl. 22, nästan alltid. Det är effektivare, men ändå görs det inte. Att använda 2-skift är beprövat och oomtyckt. Men samtidigt så tror jag det kommer. Med det kommer också de nattöppna fiken, resturangerna och affärerna. Att storhandla eller gå på bibliotek en natt i Stockholm låter sig inte göras. Det är synd, för valet borde finnas.

I gammal tro fanns idén om vittrorna. De befolkade en skuggvärld, som liknade vår. (Om dem) Där arbetade med våra redskap medan vi sov eller var borta. Dansade på dansbanorna i mörka vintertid och härsade hö på frusna vinteråkrar. Vem gör det idag ?
Kanske finns det en paralell i datorns värld, där programeringsprojekt förs mellan USA och Indien, fram och tillbaka från natt till dag och tillbaka. Det skapar välstånd åt alla. Du kan vänta på att tröta maskiner skall gör ett par skor, medan vi sover. Läs mer om vittror.