Politik

9/17/2006

Att lyssna

Lever du i en bubbla ? Bubblor omger vissa människor. - Hindrar dem från att förstå och interagera med omvärlden. Jobbigt värre ! Att umgås med människor som lever i dessa bubblor är ännu jobbigare - att se hur människor förstör för sig själva.

Att ha information, är inte det samma som att kunna agera efter den informationen. [Tryck på knapp A och du kommer skada dig.] Vissa tycks misslyckas därför att de inte vill ta in att omvärlden ställer krav. [Vad händer om man trycker på knapp A - det kan vara värt att testa] Omvärlden kan man bara styra i viss mån. [Men varför händer det här, nu då ?] Men total förståelse är kanske för mycket begärt. Ändå, vissa krav ha vi rätt att ställa.

Bubblan som begrepp är känslig. Bubblan skulle nämligen, enligt t.ex. Platon, ge icke-bubbelmänniskorna rätt att bestämma. Utan att vara filosof måste vi underkänna ett sådant resonemang. Att vi uppfattar världen olika, är en förutsättning för olikhet. Utan det skulle våra liv kanske bli mindre spännande och mer förutsägbara. (Bubblorna berikar ?!)

En bubbla kan vara att när X fråga Y om vägen, svarar inte Y på frågan - men X reagerar inte eftersom X inte uppfattar att Y inte svarat.