Politik

8/20/2006

Vive lá france

Det franska mandatet, så kan det komma att åter kallas, när nu Frankrike tar befälet över trupperna som tågar in i Libanon. Frankerna var de drivande i korstågen, Frankrike fick Libanon och förvaltade landet efter 1:a världskriget. Nu skall de åter gå in, denna gång för att förhindra blodbad.

Sverige bör inte delta. Det är inte vårt krig, inte vår sak och inte i vårt intresse. Visst är vi ett land med stora resurser, men samtidigt så skall den som är skyldig vara skyldig. Frankrike får gärna ta ett ansvar, ävem om det formellt är Israel som bombade Libanon sönder och samman. Frankrike behöver sin plats i världen, det blir jobbigt annars. Med trupper uppbundna så slipper Israel, så slipper Sverige, så slipper USA; det är en lösning som gynnar alla. Frankrikes möjligheter att ställa USA mot väggen minskar, som med trupp i Irak och Afganistan ändå inte kan moppsa sig så mycket. Bra, så länge inte något händer - då är det förmodligen bara Ryssland och Kina, som vi har att lita på ...

Vive la´ France ! Jag skriver det igen, för jag gillar när världen tar ansvar. Frankrikte vill ha EUs stöd (här är ett utmärkt exempel på vad EU är bra till enligt Frankrike) och gemensamma ståndpunkt. Libanon vill ha med svenska trupper. Hoppas bara svenska män och kvinnor slipper dö denna gång. Vi har inget där att hämta och inget där att göra, utom att dö. EUs ståndpunkter känns inte så viktiga ute i öknen.