Politik

7/30/2006

Fortsatt tillväxt och gruvbrytning

Tillväxten tycks kunna fortsätta ännu ett tag. Det är bra, då kan man se sina pengar förmera sig på börsen - helst då i realtid - det är porr. Tillväxten har varit mycket bra de senaste åren. Mest till följd av förändrade relativpriser och en frihandel som för första gången nått upp till nivårer över de som vi såg innan 1930-talskrachen, per capita. Mer handel, ger mer rikedom. Det ger rikedom därför att nyttan av saker blir större om de används, används rätt. (Nähä ...)
Det som vi skall oroa oss för är ökade priser (inflation) och handelssammanbrott. Sammanbrotten kan komma till följd av krig eller ökad osäkerhet. Investeringar utomlands 'försvinner', premierna för handeln ökar och därmed minskar handeln. Det kan bli mycket dyrt. Ett exempel är Portugal där investeringarna i hemlandet förskades till följd av de otroliga rikedommar som kunde fås utomlands. Att inte investera hemma, kan göra dig fattig.
Inflation kan komma av andra orsaker också, förutom att vi handlar mindre (det utjämnar priser över världen, sänker de generella priserna), nämligen brister. Brister i form av ökat utnyttjande av energi eller material. Stålpriser är ett ganska bra exempel. Med ökad bil/kylskåp/räls-produktion kommer behovet av stål öka, det driver upp priserna, på kort sikt. På länge sikt kan man säkert skifta material eller öka stålproduktionen. Men på kort sikt så ligger vi illa till.
Det enklaste skulle vara att effektivisera de befintliga verken och gruvorna. Deras vinster är i toppklass - något som ger signal om att investera. (Systemet är vackert på detta sätt) Men det räcker kanske inte, vi måste söka nya fält. De befintliga fälten ligger oftast i nord, eftersom de är bättre prospekterade. I syd råder det osäkerhet och det kan vara svårt att forsla malm till smältverken. Det är het enkelt dyrare.
Vi skulle kunna söka fler fält i norra hemisfären, de som ligger närmast ligger i haven.

Havet
Havet utnyttjas idag till fiske och oljeutvinning. Gruvbrytning sker bara i liten omfattning. Den är ofta kustnära och i relativt liten omfattning. Samtidigt är det så att de djupaste gruvorna på land börjar bli mer och mer automatiserade. Anledningen är att människor inte vill arbeta djupt ner och riskera sina liv. Genom att slå ihop dessa problem får vi en lösning. En automatiserad brytning till havs djupt ner. Sedan är det 'bara' att ro malmen iland. Idag är det mest diamanter som tas upp, på ett sätt som liknar forna tiders sjömalm. Vi borde börja tänka på hur vi praktiskt skall kunna exploatera dessa rika tillgångar - havet täcker 2/3 av vår jord. Det är mycket malm.