Politik

7/15/2006

Eilat Klass Saar 5 Korvett

Den israeliska flottans korvetter, som är lika bra eller något bättre än vår svenska av Stockholmsklass föll offer för en missil. Först trodde jag, många med mig, att det var en av de vanliga ryska axelburna missilerna. Det visade sig att det var en C-802 (NATO:saccade), som tillverkats i Iran. (Även om de är lätta att förväxla med C-803 eller C-602) Tack vare sin förmåga att störa ut radar och låsnings-sökningar lyckas den tränga igenom det yttre skyddet kring fartygen. Inte bra alls. Dessa missiler är ursprungligen Kinesiska, som sedan vidareutvecklats av Iran och NordKorea.
Motsvarande missiler på Stockholmsklassen är RBS-15, som utvecklades på 1970-talet. Det säger sig självt att dessa missiler inte är lika bra. Inte heller har vi samma utrustning vad gäller att slå ut missiler, inte Barak-systemet (som visserligen inte fungerade, men ändå) inte ens ett Phalanx eller motsvarande. Det kan kosta många svenska sjömän livet. Exakt vilka ess Sverige har i rockärmen vet jag inte, men jag vet att de inte är dyra eller många.
Ahi-Hanit (Eilat-klass, den som Hamas nästan sänkte) är en ganska ny båt, men har samma (?) kanon som Stockholmskalssen, vilket ju är ett erkännande. Men samtidigt; både den Kinesiska och Iranska flottan kan slå ut dem på 120 eller kanske 400 km avtsånd. Då spelar kanonen ingen roll.