Midsommar
Midsommar betyder mitt i sommaren. Men i Sverige firar vi inte midsommar, vi firar nästan-midsommar. Av någon anledning har Riksdagen beslutat att sommren är längst på en fredag. Att det blev en fredag är p g a den svenska ovanan att ta klämdagar. (Klamda´ é en viktigt högtid) Man skulle kunna ana att eftersom det är nästan-midsommar så skulle folk ta det lungt och bara bli nästan-berusade. Men icke ... Allt för att undvika en dag utan produktion, en dag då folket fick vila. En vilodag för folket.
1953 fick riksdagen för sig att solen och deras planer inte stämde överens, så de bestämde att solen fick ändra sig. De beslutade att solen skulle stå som högst på himlen den fredag som infaller under perioden 19-25 juni. Astrologer kanske man inte bör rådfråga, men astronomer kanske man åtminstonde kunde lyssna på ? Likaså den tidiga kyrkan flyttat Mitrasfiandet (Jesu födelse) tre dagar, det skulle ägt rum på midvintern, istället för de 24:e . Men man lyckas ju inte helt dölja det gamla. Här i norden fick man till och med midsommar, i just egenskapen midsommar, att bli viktigare och större högtid än det var innan kristnandet !
Midsommar är idag en av de få högtider som i praktiken nästan helt saknar kristen symbolik och istället har återfått sin gamla betydelse även hos den som inte är så hednisk.En god anledning att ändra midsommardag även hos riksdagen, få det faktiska datumet erkänt!
Midsommar borde åter i våra kalendrar placeras när solen står som högst, i år altså 21a juni!
Glad midsommar, bind 9 blommor i krans !
<< Home