Politik

7/10/2006

Turkiska migranter

I Kiruna finns en mycket desperat familj Turkar. Möjligen bergsturkar. Men de är desperata att få stanna i Kiruna. Mycket - så mycket att de är beredda att tutta eld på sig. Kirunapartiet skulle vara stolta, befolkningen i Norrlands inland hedrade. De vill bo där.

Men icke !

Jag ser två problem här: dels det turkiska, dels det svenska. Det turkiska problemet är att det finns folk därifrån som söker asyl. Om Turkiet var demokratiskt skulle möjligen folk flytta därifrån, men inte söka asyl i andra länder. Nu söks det alldeles mycket, vilket ger för handen att Turkiet inte är OK. Något är fel. Var något fel, så skulle de ju inte få en plats i EU. Men just det argumentet är tyst. Att desperata Turkar söker asyl medför att Turkiet inte bör ges medlemskap.

Det svenska problemet är att folk flyttar från Kiruna och andra orter i Norrland. När det nu kommer en familj dit, så vill man skicka hem dem. Familjen vill stanna, hemskt mycket. Problemet är att kanske söker de något de inte vill ha. Att försöka påverka, genom att tutta eld på saker (speciellt sina egna barn) är inte OK. En annan fråga om de verkligen kommer stanna i just Kiruna.
SvD säger att :
?- Jag vet inte vilken form av [...]tillstånd de sökt, bara att det är en man med hustru och två barn, säger Louise Utter på presstjänsten till TT ? .Det är i alla fall inte eldningstillstånd.