Politik

7/03/2006

Lukten

Svenska städer börjar lukta mer som kontinentens. Den luken är svårt mycket ofrächare än den jag var van vid. För bara 2-3 år sedan luktade en svensk stad inte av sura sopor och avgaser lika starkt som idag. Den luktade friskt, i vart fall tidigt en morgon. Du märker det genom att gå upp en morgon, tidigt. Tidigare än andra. 4 - 5 - 6 är bra tidpunkter, helst en söndag.
Insup lungnet, känn brisen från hav eller slätt. Lyssna till fåglar vars skrik annars dränks av trafikens buller. Lukta på luften. - Den har förändrats.

- Vår uppfattning om Sverige är idén om landet med den lysande missionen. Landet lite-bättre-än-alla-andra. Landet som skulle ta emot de förföljda, deras barn och ättlingar. Landet som var friskt och starkt. Landet i norr. Allt det, med därtill var 'ett vi'. Man kan fråga sig hur väl det stämmer idag. Nu, när städerna luktar som på kontinenten. När detta vi ändrats och förändrats då måste idéerna förändras. Sveriges självbild får oss att handla enligt vissa mönster. Vi lever upp, till vår bild av oss själva.
Men skulle den bilden vara fel, blir handlingarna (kanke inte fel ... men) inkonsistenta.

Sveriges mission i världen är multilateralism, generositet och sammarbete. Vi har i sann nordisk anda sammarbetat. Vi löste konflikten med norrmännen som ville bryta sig fria. (Den mest jublande lögnen !) Vi hjälpte palestinerna i deras kamp. (Eller var det deras terrorledare ?) Vi mäklade fred och demokrati världen över. (Med surt förvärvade skattepengar) Vi är Landet lagom.