Politik

9/17/2006

Världen om 50 år

Idag är elektronik sjukt billigt. Du kan köpa en liten stereo för under 1000 kr. Utan att veta vad komponenterna och frakten faktisk kostar, så kan man på goda grunder anta att den stackare som gör prylarna inte får mycket. Det bådar illa. När omsider arbetaren börjar kräva höjd lön, kommer sakerna börja kosta mera. Då får vi inflation - men inte höjda löner - eftersom vi inte producerar mer. Vi kommer få sänkta reallöner.

Genom att saker är så billiga, köper vi mer. Vi använder mer material, då behöver vi fler gruvor och mer olja. Detta höjer priserna på olja och malm, men det finns bara en given mängd. Visserligen kan vi återvinna, men det hjälper inte. Den lite rikare kinesen vill också ha sin stereo. Alltså går priserna upp av den anledningen. Eftersom du fortfarande inte producerar så himla mycket mer (kanske är du frisör ?) så blir allt dyrare. Vi kommer få sänkta reallöner.

Ungdomen av idag, pensionssparar. Inte så kul, för den finnige 22-åringen med skejtarkäder, men nödvändigt. Nödvändigt, därför att han kommer betala inte bara sin egen pension. Han betalar också för 40-talisterna och 50-taliseterna. För två kan man säga.
Nu är det ännu värre, för det natar att det finns lika många människor. Men kvinnor föder allt för få barn. Det betyder att vår finnige vän får betala för lite mer än en till person. Han skall jobba ihop för minst två - givet att han inte får barn. Vi kommer få sänkta pensioner.

Men som jag brukar säga: livet är hårt, sen så dör du.