Politik

8/05/2006

Liten text om historia

Hittade en text. Tyckte den var vacker, fick mig att begrunda detta avgrundsdjup som tiden gräver i oss. (OJ! Det blev djupt... )

Tiden nöter, jorden gömmer
Hvad som fordom varit stort
Efterverlden snart förglömmer
det förfädren hafva gjordt.

Men det är sant att studiet av historien försakas. Forskningen är stor, universitetens sallar fyllda, men den lilla och nära kunskapen om ens egen historia, är undermålig. Kanske museer kan hjälpa, väcka intresse. Historien är viktig för att få sammanhang och därmed förståelse för sin omvärld. Jag menar inte att vi skall gå ut och bese alla runstenar vi kommer över, Hänfört beundra dessa åldriga vägskyltar. Snarare ta reda på var mormor bodde som ung och titta på en karta för att se hur landskapet i just din stad/by förändrats. Kungars levnad och död kanske är spännande, men det är inte de eller Engelbrekt Engelbrektsson som inspirerar till livet.

8/04/2006

Radio

Radio är underskattat. Emedan man sitter till bords, ensam och övergiven är radion ett långt bättre sällskap än någonsin en katt. Dessutom så få man sig sanningar och gladerlig musik till livs. Det går knapt en dag utan att jag lyssnat på radio från antingen Sverige eller våra närmaste grannländer. Framförallt NRK har en bra folkmusik, men inte heller DR är att förakta i detta avseende. SR ligger desvärre hopplöst efter, ty det har gått så långt att dessa båda - var och en - sänder mer svensk folkmusik än SR.

Englands sändningar - "This is BBC, London" - är underbart sköna, men NZ radio har bättre röster. Rösterna är viktiga. Skulle man jämföra dem med SR/NRK/DR/RUV så är det nog bara NRK som kommer upp i så god standard. Dialekten hos NRKs väderleksuppläsare liknar mycket den hos islänningarna. Jag föreställer mig att det är ett arv som islänningarna bar med sig från västra Norge.

Rika och fattiga

Sveriges vänster har i årtionden slagit sig för bröstet för att man hjälpt de svaga och fattiga. Det låter som en klyscha, när man hjälper dem. Som om det var något politikerna gjorde för att vinna folkets stöd.

Att vara fattig handlar om att hamna i en situation man inte bemästrar, utan tillräckliga möjligheter att ta sig därifrån. Det kan vara många skäl till varför men effekten är densamma - ett utanförskap. Sveriges riksdag består uteslutande av personer som aldrig varit fattiga. Några har varit arbetare, men ingen har varit fattig. De fattiga blir ofta arbetare - därför att de utnyttjas av andra. De flesta tjänar själva på det, men i någon mån konserverar vissa jobb situationen.

För att förstå vad det innebär och hur det känns, måste man nog själv ha varit fattig. Det är naturligt att just de som har varit fattiga har det svårast att ta sig till en riksdagsposition - från det lägsta till något av det högsta. Men det har samtidigt varit vänsterns styrka. Att lyfta dessa grupper i realiteten och inte bara i tanke, borde vara vänsterns adelsmärke. Trots en socialdemokratisk regering ökar andelen som inte har hela tänder, ökar de som inte har egen bostad och ökar andelen som inte har pengar över i slutet av månaden. Sverige sjunker, trots höjd BNP.

* Förtidspensioner låter människor hamna i en situation svår att ta sig ur. De frånkopplas helt enkelt från arbetslivet. [Systemfel]

* Mentalsjuka får inte vård, begår därför våldsbrott. [Systemfel]

* Färre och färre platser i kommunala församlingar gör det svårare för de sämst lottade att ta sig in. Leder till stratifiering. [Systemfel]

7/30/2006

Aftonbladet 4 dagar efter

Aftonbladet har börjat publicera lite om händelserna utanför den Israeliska kusten. Problemet är bara att nyheterna är 4-5 dagar gamla. Det är tragiskt. Inte nog med att de är efter, de har inte ens lyckts hitta en egen vinkel. Jag är ledsen, men det duger inte. Skicka ner en reporter.

Skulle jag vilja ha rapporter från CNN, går jag till deras hemsida.

Fortsatt tillväxt och gruvbrytning

Tillväxten tycks kunna fortsätta ännu ett tag. Det är bra, då kan man se sina pengar förmera sig på börsen - helst då i realtid - det är porr. Tillväxten har varit mycket bra de senaste åren. Mest till följd av förändrade relativpriser och en frihandel som för första gången nått upp till nivårer över de som vi såg innan 1930-talskrachen, per capita. Mer handel, ger mer rikedom. Det ger rikedom därför att nyttan av saker blir större om de används, används rätt. (Nähä ...)
Det som vi skall oroa oss för är ökade priser (inflation) och handelssammanbrott. Sammanbrotten kan komma till följd av krig eller ökad osäkerhet. Investeringar utomlands 'försvinner', premierna för handeln ökar och därmed minskar handeln. Det kan bli mycket dyrt. Ett exempel är Portugal där investeringarna i hemlandet förskades till följd av de otroliga rikedommar som kunde fås utomlands. Att inte investera hemma, kan göra dig fattig.
Inflation kan komma av andra orsaker också, förutom att vi handlar mindre (det utjämnar priser över världen, sänker de generella priserna), nämligen brister. Brister i form av ökat utnyttjande av energi eller material. Stålpriser är ett ganska bra exempel. Med ökad bil/kylskåp/räls-produktion kommer behovet av stål öka, det driver upp priserna, på kort sikt. På länge sikt kan man säkert skifta material eller öka stålproduktionen. Men på kort sikt så ligger vi illa till.
Det enklaste skulle vara att effektivisera de befintliga verken och gruvorna. Deras vinster är i toppklass - något som ger signal om att investera. (Systemet är vackert på detta sätt) Men det räcker kanske inte, vi måste söka nya fält. De befintliga fälten ligger oftast i nord, eftersom de är bättre prospekterade. I syd råder det osäkerhet och det kan vara svårt att forsla malm till smältverken. Det är het enkelt dyrare.
Vi skulle kunna söka fler fält i norra hemisfären, de som ligger närmast ligger i haven.

Havet
Havet utnyttjas idag till fiske och oljeutvinning. Gruvbrytning sker bara i liten omfattning. Den är ofta kustnära och i relativt liten omfattning. Samtidigt är det så att de djupaste gruvorna på land börjar bli mer och mer automatiserade. Anledningen är att människor inte vill arbeta djupt ner och riskera sina liv. Genom att slå ihop dessa problem får vi en lösning. En automatiserad brytning till havs djupt ner. Sedan är det 'bara' att ro malmen iland. Idag är det mest diamanter som tas upp, på ett sätt som liknar forna tiders sjömalm. Vi borde börja tänka på hur vi praktiskt skall kunna exploatera dessa rika tillgångar - havet täcker 2/3 av vår jord. Det är mycket malm.