Politik

9/06/2008

Kvinnors löner

Löneutvecklingen på den svenska arbetsmarknaden är dålig. Den är dålig för män och den är dålig för kvinnor. I t.ex. Luxemburg tjänar den genomsnittlige lite mer. Detta är det centrala i diskussionen om mäns och kvinnors löner. Detta i sin tur kan man koppla till produktivitetsutvecklingen, som anger hur mycket den enskilde producerar med en maskin. Enkelt: Större maskin = högre lön.
Sen finns det andra faktorer, så som utbildning. Det är viktigt, eftersom man måste veta hur man skall göra, när man kör den stora maskinen. (Vi jobbar ju alla med att producera traktorer... :-) Här är det viktigt att inte bara ha utbildning, utan att ha rätt utbildning. Att Sverige utexaminerar 100 000 ytterst kunniga arkeologer gör varken till eller från, de blir inte bättre på att organisera eller sköta stora maskiner. Alltså tjänar de kanske lite mer än den gymnasist som just pillade sig i näsan, men å andra sidan har de 6 års studier och studieskulder bakom sig.
En annan fråga är arbetstid, som ju är olika för olika människor.

Män och kvinnor, tjänar olika mycket. Det har olika förklaringar. En är att kvinnor är sjukare, har mer ledigt, andra jobb, kortare arbetstid och har sämre utbildning än män. Den andra är att de är diskriminerade - eftersom de är kvinnor. När dessa två vägs mot varandra, så väger den första faktorn mycket tyngre än den andra. Men den andra faktorn finns.