Politik

2/23/2007

Modern myt

En modern myt är myten om läxor. Den går ut på att man inte måste studera på ledig tid utan kan klara sig på det som man lär sig på lektionen. Förvånansvärt många unga har gått på myten. De tror felaktigt att de kommer klara sig utan att gör läxor.
Det kan gå, för några få. Men inte för dig. - Inte för att du är dum, utan för att om du inte behövde göra läxor så vore de enkelt gjorda. Att du inte vill göra dem beror på att de är svåra. Därför behöver du också göra dem. Är läxorna jobbiga, måste de göras.
Livet är hårt.

Utbildningspolitiken rent generellt är dålig. Men det hjälper inte att (s) & (fp) har i princip samma politik. Den är inte bra, blir inte bättre. Kanske skulle man kunna hoppas på den läxfria skolan - där barnen får stanna kvar efter skolan, få slippa sina föräldrars hökögon, studera i lung och ro. Länge. Men det dröjer och under tiden skall inte fattiga barn slippa läxor, för att deras föräldrar inte bryr sig / inte har tid.
Livet är hårt. Orättvist.

2/21/2007

Våra Vänner Veteranerna

En artikel i Svd fick mig att reflektera över situationen i Sverige. Nog för att många artiklar har just den effekten, men just artikeln om hur soldater från krigen behandlas gör mig nedstämd.Det kommer alltid att finnas problem. - Vem skulle inte vara missnöjd om man tvingats amputera ett ben ? Men det framstår ändå som olyckligt att många tvingas till en tynande tillvaro, väl hemma. Det är inte ovanligt med mardrömmar, självmordstankar, skilsmässor, drogmissbruk, fattigdom och så ­vidare, bland hemvändande. Också här hemmavid. Vi har soldater i Afganistan och Irak. Inte många, men viktiga.

I ett större perspektiv är det otroligt viktigt att behandla folk på ett sätt som gör att soldater i nästa krig är villiga att göra sitt yttersta, eftersom de vet att vi gör vårt yttersta för dem. Det är vi skyldiga oss själva.

2/19/2007

Ett litet test

Jag gjorde ett litet test. För att se vad jag blev. Jag är tydligen :




1. Unitarian Universalism (100%)
2. Secular Humanism (98%)
3. Neo-Pagan (89%)
4. Liberal Quakers (85%)
5. Mainline to Liberal Christian Protestants (80%)
6. Nontheist (75%)
7. Reform Judaism (72%)
8. Theravada Buddhism (72%)
9. New Age (69%)
10. Taoism (62%)
11. Mahayana Buddhism (62%)
12. Bah�'� Faith (56%)
13. New Thought (53%)
14. Scientology (52%)
15. Orthodox Quaker (51%)
16. Jainism (46%)
17. Sikhism (44%)
18. Christian Science (Church of Christ, Scientist) (43%)
19. Orthodox Judaism (41%)
20. Islam (36%)
21. Mainline to Conservative Christian/Protestant (36%)
22. Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (35%)
23. Eastern Orthodox (25%)
24. Hinduism (25%)
25. Roman Catholic (25%)
26. Seventh Day Adventist (20%)
27. Jehovah's Witness (7%)

Att jag inte kommer Jehovas Vittnen så nära, är inte så konstigt. Mer förvånande är att många åskådningar får påfallande höga poäng. Att humanism inte kommer på förstaplats, eller att hednisk kommer på tredjeplats är lite förvånande. Men testet var inte långt, dessutom så var det svårt att inte få universialism högt, om man inte skrev absurda alternativ. I ett låtsas-försök fick jag dock :
1. Hinduism (100%)
2. Orthodox Judaism (100%)
Vilket rimligen inte kan stämma ... på någon.

Fildelning

Stöld är stöld. Därmed inte sagt att kopiering är stöld. Det finns viktiga skillnader. Men debatten om piratkopiering handlar påfallende ofta om röda gubben. Den röda gubben är fenomenet att 'de flesta går mot röd gubbe trots att de vet att det är fel'. En annan liknelse är 'skinka på ICA'. Det är fel att stjäla skinka på ICA, tillockmed om handlaren gör vinst.
- Debatten handlar om vilka liknelser som kan göras.

Det finns en skillnad, mellan att kopiera och att stjäla.
Antag att du har äger en svarvad järnstav, jag vill ha sn sådan stav. Då kan jag; köpa den, be att få den, lura av dig den, stjäla den, ärva den av dig eller byta den mot något annat. ELLER så kan jag kopiera den, i min svarv. Att köp-byte-gåva är OK, är alla överens om. Men att jag gör en likadan stav som din, hindrar inte dig från att använda din. Effekten av staven kommer ändras - alla kommer inte bli lika imponerade av staven, eftersom den inte är unik. Men det är fortfarande samma stav och samma egenskaper.

Alla äger inte en CNC-svarv men deflesta kan skaffa en. Likadant är det med datorer. Innom industrin är det OK att kopiera för eget bruk, dvs göra en maskin själv för eget bruk. Men för att sälja maskiner behöver du patent för. Äganderätten kan inte vara starkare för musiker än för uppfinnare. Vi behöver maskiner och uppfinnare mer än vi behöver sångare och skivor.

Musikindustrin borde bli en musikindustri, inte en skivindustri. Tjäna pengar skall musiker göra genom att spela musik, för publik - inte genom att spela in skivor. Skivorna och musiken därpå är att betrakta som reklam.

Fildelning är inte stöld. Fildelning är kopiering.