Politik

3/06/2013

EUs problem

EU har många problem, men dess centrala problem är det demokratiska underskottet. Denna fantastiska eufemism beskriver att EU inte är en demokrati och att beslutsfattandet inte sköts av folket utan av ickevalda byråkrater. Eftersom det är så kommer det påverka själva styret. EU kan gott nog förbjuda rökning på barer eftersom de inte kommer bli avsatta. Nackdelen är att de inte förmår ta itu med de problem som medborgarna vill att de skall ta itu med. De är inte rädda nog att bli avsatta.

För att råda bot på problemet skulle man tvingas slänga ut kommissionen i nuvarande form. I korthet några enkla förslag:
  1.  Förmå EU parlamentet att ta sig mer makt och sluta acceptera de förslag på kommissionärer som inte till 100% består av medlemmar av parlamentet. Genom att även få dem involverade i fler stadier så kan de påverka förslag mer tydligt.
  2. Ger makten att komma med förslag (initiativ) till de nationella parlamenten som sådana. I de nationella parlamenten idag så kan som regel alla medlemmar komma med initiativ. Men för att inte ge upp all makt till Bryssel utan istället stärka samarbetet då flera länder kunde gå ihop om förslag, ett sådant förslag förankrar förslagen i de enheter som faktiskt genomför besluten - de nationella byråkratierna.
  3. Ge sedan makten över på vilken nivå besluten skall fattas till varje folk; för att överföra suveränitet uppåt måste folkomröstning hållas. Det skulle effektivt stoppa den ständiga utvidgningen av kompetenser.

Etiketter: ,