Politik

3/10/2012

Slaveri i Fittja, Botkyrka kommun, Sverige.

Slaveri är ett förmodernt fenomen vari människor hålls fångna och utnyttjas till arbete eller sexuella ändamål. Idag är slaveriet förbjudet, men förekommer på sina håll i världen, bland annat i Fittja som ligger i Botkyrka kommun. Kommunledningen är naturligtvis inte ansvariga ej heller gemene man. Men hur vanligt är egentligen slaveriet i Fittja ? Finns officiell statistik ? Inte ?!

Kommunens slogan "Botkyrka – långt ifrån lagom", får en lite annan klang i ljuset av de senaste avslöjandena om att män hemmahörande i Norsborg förslavat tvenne unga kvinnor som är hemmahörande i Stockholmsområdet. Långt ifrån lagom, är ju en litotes - fullständigt oacceptabelt och absurt var kanske bättre. Sverige avskaffade träldomen 1335, men i Botkyrka finns det tydligen kvar. En sökning på kommunens hemsida på "slaveri" ger tre träffar, en handlar om Sydafrika som avskaffade slaveriet 1822; "Slav" ger 15 träffar, de flesta utbildningsrelaterade.

Hur har dessa Norsborgsbor fått idén att förslava ? Visserligen kan man anföra de klassiska bevekelsegrunderna om strävan efter ära, rikedom, makt, självbestämmande, kärlek osv. Men det är knappast ädla motiv som drivit dem. Att idag 2012, komma på idén att förslava sina medmänniskor, låsa in dem och försöka tjäna pengar på deras ofrihet är så långt från någon allmänmänsklig värdegrund man kan komma. Det är kriminellt och det är djupt tragiskt. Samtidigt är det något som förekommer, Rikskriminalpolisen uppskattar att mellan 200 och 500 kvinnor och barn årligen blir föremål för människohandel per år. Lite slaveri, här i idyllen.

Läs gärna:
* Regeringens proposition 2003/2004:111
* Regeringens skrivelse 2008
* Uppföljning