Politik

5/09/2007

Förtal ?

SvD tar i en artikel upp alkoholism som skäl för att bli av med körkort. En man ertappades tre gånger full, utomhus och till fots - varför han antogs vara alkoholist och därmed olämplig som bilförare. Tydligen skulle 10 % av alla män också vara olämpliga, eftersom de är alkoholberoende. "[...]Ungefär tio procent av den manliga befolkningen har ett alkoholberoende." bedömer överläkare Bo Bjerre.

Detta är oerhört ! 10 % av alla män skulle altså vara alkoholberoende !? Att hävda något sådant, utan att presentera en MYCKET stor och grundlig undersökning är vidrigt. Det kan, törhända kan kallas för förtal ? I vart fall är det knappast smickrande. Visserligen tycker många, att det dricks allt för mycket. Visst finns det för många alkoholister, men ca 350 000 alkoholister i riket, är bara för mycket. (10 % av ca 3,5 milj män över 18 år, det finns 4 523 523 män i riket) Till detta kommer de kvinnliga alkoholisterna.
Det känns som artikelns siffror bör kontrolleras. Vilket man ju hoppas att den grundliga journalisten Peter Palmkvist gjort. Han skriver vidare att "av dem som tas för rattfylleri är omkring 80 procent beroende av alkohol." Anmälda rattfylleribrott har varierat mellan 1 200 och 17 500 under de senaste tio åren, antalet som åker fast minskar. Ca 10 % är kvinnor.
- Här skulle man lätt kunna börja raljera. Koppla samman och tota ihop. Men det, får läsaren göra själv.

Men Ok, det finns en text. Men den stödjer inte Bo, utan säger att forskarna tycker att 10 % dricker för mycket. Läs mer: medicallink, FHi. Summa summarum kan man nog säga att de flesta någon gång, dricker mer än de borde. Det gör dem INTE till alkoholister, eller olämpliga som bilförare. Att ta ifrån någon körkortet för att han antas någon gång kunna begå ett brott, är inte proportioneligt jämfört med intrånget. Har någon inte begått brott, skall han inte dömmas. Det är en princip, vi borde hålla på.

5/07/2007

De folkvalda skall besluta spritpris

Priset på alkohol bestäms i domstol, olyckligt nog. Men priset får en 54-årig farbror på en parkbänk betala i sommarnatten. Hans enda brott, var att han blev olycklig när frun dog. Att jämställa öl med vin och försöka få detta att framstå som rimligt är EG-domstolens mål - men det är inte den domstolen som skall besluta - det är vi andra. Det är politiken och människorna som röstar och lever, som skall besluta.

Alkoholpolitik handlar om att balansera en drogs negativa effekter mot samhällets vilja till frihet och avkoppling. Det är rimligt att det finns en kurva, som beslutar om hur mycket alkholen skall få kosta. Men det är de folkvalda som måste ta ansvar.