Politik

12/25/2010

Förlustaversion

Förlustaversion, oavsett vad moderaterna säger är att människor mycket hellre får en vinst än undviker en förlust, utkomsten lika. Det är irrationellt och djupt mänskligt, något som på psykologspråk kallas psykologisk assymetri. Tyvärr medför det att beslutsfattare fattar felaktiga beslut, som att försöka ta igen en förlust genom att öka risken. De bygger vidare genom Hallandsåsen, istället för att lägga av.

Varför inte använda detta emot dem? Istället för att skapa lönesystem som gynnar dåligt risktagande, så skulle man kunna utnyttja den kunskap som finns. Bonussystemen gör tydligen att handlare spelar bort miljoner. Bonussystemen skapas i syfte att förmå människor att ge sitt yttersta. Men det får dem även att begå fel. Tydligen gör en VD ett dåligt jobb om han (det är ju mest han) får för lite bonus. Borde gälla alla anställda, men med risk för att låta cynisk, så gäller det tydligen inte städerskorna. En vacker utveckling vore att företaget gav VD en hög lön, för att sedan säga: får vi ingen vinst, förlorar du halva din lön. Några VD:ar skulle finna detta, att inte göra vinst, oacceptabelt och göra allt för att slippa få denna förlust. Hela arrangemanget skulle sedan kunna bli billigare än det vanliga sättet. Precis som i vanliga bonussystem skulle det naturligtvis bakas in diverse brasklappar.

Löner som istället för bonus har avdrag, är förmodligen mer effektiva. Alla vill att yxan skall gå men ingen vill hålla i skaftet, hur skall detta kunna införas ?