Politik

12/14/2007

Små strumpor dyker upp

På mitt semi-lokala Åhlénsvaruhus har det hänt något underligt. Det har börjat dyka upp små hemstickade och hemvirkade saker. Det dök upp ett par vantar. Vackra, välgjorda och HEMSLÖJDADE. Det dök upp ett par små muddar, grå med blå kant och likaså hemmavirkade. Ett mobiltelefonfodral i virkad röd modell återfanns också. Naturligtvis även den i hemmagjord modell. Ett mönster börjar utkristallisera sig.

Det hela är lite mystiskt. Vissa av sakerna är små. Lite för små för att en normal vuxen skall kunna använda dem. De skulle kunna vara till ett barn, men det är ändå lite ologiskt. Jag vill inte beskylla tomten för att strö sina saker omkring sig, så det enda rätta borde vara att beskylla:
kravallslöjdarna.
- I likhet med asfaltsindianerna och andra subversiva grupper begår dessa individer dåd. Men dåden riktar sig inte emot någon, eller ens emot något. De riktar sig till. De är i alls in enkelhet och galans ett rop på ett mer mänskligt och kanske förflutet annorlunda. Det är helt enkelt något som jag trodde hörde hemma i sagor. Men det är sant, titta noga nästa gång du går till dit lokala varuhus, kanske finns det en socka som väntar på att bli hittad. *

kravallslojd.se tycks vara en portal för att man skall betänka skapandet. Det behöver inte vara köpt för att vara bra, det behöver inte produceras av barnarbetare. Att göra själv är inte komplicerat. Det är bara att stänga av TV:n, ta fram kniven eller stickan och börja. (Har du egna barn kan du få dem att tillverka saker åt dig och sigsjälva. Hi hi ...) Att göra saker själv gör att man på ett annat sätt älskar dem. De blir personliga, de blir dina och ingen annans. Att sedan ge bort detta, är att ge bort en del av sig själv - inte bara sitt arbete. Slöjd är vackert.

* För att vara riktigt säker på att du inte av misstag stjäl, tala med personalen.