Politik

7/29/2006

Vad vill de ?


Vissa rörelser är förvirrande. Palestinierna är mycket förvirrande, för att inte tala om förvirrade. Bilden är från Norge, där en demonstration hölls för att protestera mot Israels trupper i Libanon, så långt allt väl. Men att hålla upp ett plakat med en terrorist (som jag tror heter Nasrallah), en davidsstjärna, ett hakkors och ha med sin tillika muslimska kompis som håller en korsfana (norges) ... det gör mig lite förvirrad. Varför har hon inget halsband med Mjölner ? Eller är det ett deltagande i dyrkan av Eris ?

När människor skall delta i demonstrationer är det viktigt att man framför det budskap man vill framföra. Men OK, vill man skälla på Israel så kan man snart säga vad som helst. Utan att tänka till mer än så. Det är ju hiiimla trevligt med demokrati.

7/27/2006

Borgarna i Calais

Läste om Borgarna i Calais, som frivilligt offrade sig för sin stad. Jag har aldrig hört historien förut, men den är hänförande. Den fick mig att tänka; vem skulle ha gjort något sådant idag ?

Det finns en annan variant än den som anförs på Wikipedia; nämligen att
"'Die Bürger von Calais' från 1914
Det gäller att rädda den av engelsmän belägrade staden och
sju borgare vilja offra sig: det är en historisk händelse
som blivitlegend och plastiskt framställts av Rodin. När
spänningen i tredje akten nått sin höjd, när de sex borgarna
församlats fattas den förste, den förnämste, Eustache de
Saint Pierre; redan störtar man bort för att med våld hämta
honom, då hans blinde fader nalkas med hans lik, en scen
av antik kraft och symbolik. Han talar till dem: 'Mina ögon
äro öppna, jag sluter dem ej längre ? Jag har sett den nya
människan ? denna natt har fött honom.'
Och profetiskt vänder han sig till de andra, medan folket
andlöst lyssnar: 'Skriden ut i ljuset ? in i ljuset ? ut ur
denna natt.
Det höga ljuset har brutit in ? mörkret är undanröjt. Ur alla
djup dyker upp det sju gånger gyllne ljuset.' Sonen gick i
döden 'för att hålla sin gärning ren-----------'.

Men i detta ögonblick anländer en engelsk officer och
förkunnar att åt kungen av England fötts en son i natt och
att han inte vill förinta något liv denna dag. "

(En detalj värt att notera är att det inte kommer liknande
heroiska historier från dagens krig)

Mp i Bollnäs

Efter att ha läst om det som hänt i Bollnäs så tycker jag att Mp är pinsamma.

Historien är: 2002 gick Miljöpartiet i Gävleborg till val på ett att tillsammans med borgligheten rädda akutsjukvården i Bollnäs. Men de svek sina väljare och gjorde upp med socialdemokraterna och fångade en landstingsrådspost åt Ann Catrin Bergman. I dagarna bad man om urschäkt och försökte vinna tillbaka väljarna.

Nu i SCB:s majundersökning, visar det sig att miljöpartiet i Gävleborg knapt finns längre. Högst märkligt ...
Bättre hade kanske varit att förklara att det inte fanns en borgerlighet att göra upp med?
- Men gjort är gjort, kommer aldrig igen. :-P

Symbolpolitik - klotter

'Tuffare tag mot' klotter har hitintills inneburit att polis numer får visitera om misstanke om innehav av sprejburk finns. Många utmålade just förbudet mot dessa ganska slumpmässiga visitationerna som ett hinder för kampen mottt klottret. Klotter är ett problem som kostar stora belopp och förfular städerna.

Nu vill vissa debattörer att ännu tuffare tag skall till; kungens gamla förslag om att införa åldersgräns har kommit till heders. Bortsett från att det var hans förslag, så är det ett dåligt förslag. Dåligt, därför att det i likhet med visitationerna inte kommer innebära någon skilnad. Problemet ligger nämligen inte där, problemet är polisens bristande intresse och tid. Compstat, som ger lokala polischefer information och åtföljande chefs-befogenheter är ett bättre sätt att lösa problemen. Compstat innebär att information fördelas ut till minsta nivå i systemet. Loklpolisen blir lokal, inte bara utstationerad. Det är styrningen av polisen som är problemet, inte att de saknar lagar. Visst skall samhället visa att vi vill lösa problemen, men inte genom symbolpolitik, utan genom att ta bort mäniskors problem. Det gör vi inte idag.

7/23/2006

Yoga i fängelse

Yoga skulle tydligen vara bra för interner. Göra dem mer harmoniska och så. Troligen gör det dessutom att de har lättare att uppgå i Brahman...

Jag har ett flertal förklaringar till varför Yoga kan vara bra. Den bästa är nog att det får fången att koncentrera sig på något relativt vettigt. Istället för idéer om hämnd och ilska så fokuserar man på andning och vighet. Skitbra, om det fungerar på sikt. En annan förklaring kan vara att fångarna får uppmärksamhet. Någon säger åt dem vad de skall göra och hur de skall göra det. De lär sig diciplin och lydnad. Någon tar hand om dem och ser dem. Lite terapi och ledning, kan räcka långt.

En annan idé jag haft är att klä dem i ljusråsa veolurdräkter och gulla ihjäl dem i en ombonad rosa miljö. Ni vet, en sån där miljö med rosa fjädrar och mjuka kuddar. En miljö som domineras av att de skall komma i kontakt med sin lugna och feminina sida. Skriva dikter om kärlek i slottsmiljö. Titta på romantiska komedier och måla naglarna i olika kulörer. Allt för att bryta ner den machoattityd som är så förhärskande. Skulle de sedan hänfalla åt brottets bana igen (Ååå ... vad jag gillar formuleringen 'brottets bana') så hotar man med att publicera bilder av dem iförda sin rosa dräkt där de sitter och luktar på aromatiska oljor, i ny frisyr. Ha !
De skulle få delta i samtalsgrupper om sömnad och vilken nyans av turkos passar just dig.

Ensamståendes adoption

Sedan länge accepterar vi att kvinnor adopterar barn, utan att vara i en relation. Argumentet är något i stil med att det ligger i deras natur. Ville hon - kunde hon förmodligen låta sig bli gravid. Att hon sedan skulle uppfostra barnet själv, tar man för givet. När samma situation föreligger hos män, har man länge tvekat. Kanske pedofilfruktan ligger bakom, de flesta pedofiler är ju män. Kanske är tanken på mannen som ensamuppfostrare liksom icke-existerande. Den rollen finns inte. Möjligen skulle en man kunna vara ensamuppfostrare om frun dött, i en katastrof eller olycka. Då skulle han sitta där på sin kammare ledsen och den äldsta dottern skulle hjälpa till med sina yngre syskon. En gammal granntant fick hjälpa med tvätten, tills han hittade en styvmor. (Styvmödrar är dessutom inte lika bra som riktiga mödrar, får vi veta i sagan.)

Det är betydligt vanligare att ensamstående kvinnor fostrar sina barn än att männen gör det. Det är en naturlig del i vår bild av vad en moder är. Hon tar hand om. Tröstar barnagråt och plåstrar om slaget sommarknä. En moder bakar bullar ! Hon kan bli övergiven, därför fostra sina söner själv. Men att mannen aldrig blir övergiven, hur kom vi fram till det ?
Det är jobbigt att ta hand om barn. Barn är skrikiga de skiter och de kräver. Därför är det bättre att vara fler när man uppfostrar; mor och farföräldrar skall helst finnas där. En syster kan rycka in när det är mycket på jobbet och kusinen kan man ringa i nödfall. Nätverket familjen, är av lika stor betydelse som partnern. Att barnen får komma in i en god situation, med omtanke och värme, är långt viktigare än den enda förälderns kön.
- Men det är klart, en far är aldrig en mor. Skall heller aldrig låtsas vara det.