Politik

9/22/2007

Blanda kulturer

Att titta på MTV får mig att känna främlingskap. En gång skulle det kanske fått mig att digga det senaste, inte så idag. MTV har förutom att bli halvmossigt blivit en institution. Jag tror folk flyr. Rap, hipphop och ragga - är inte min musik. Men bilderna fladdrar förbi. De är starkt visuella och förmedlande. Kanske kan man blanda i lite av det man själv gillar ?

Stäng av volymen. Titta på musikvideon i tysthet. Sätt så på stereon. Låt den spela klassisk musik. Eine kleine nachtmusik, eller varför inte Griegs Morgonstämning. Att titta på MTVs rapvideo med Mozart, får mig att inse ... att något är fel i staten Sverige.

Att man kan får speciga effekter när man blandar kulturer är ju känt. Men effekten är så absurd och taneväckande. Att kunna tänka är ett av den klassiska och folkliga musikens signum. Det är svårt att begrunda livets oändlighet till Bob Marley. Nog för att det går, men de tankar man tänker är helt annorlunda mot dem som uppstår till annan musik. Musik påverkar oss. Det gör även bilder, men när bilderna och musiken går så tvärt emot varandra - då ser man allt med lite andra ögon. Testa själv. Men undvik att tugga popcorn, det är ingen film.