Politik

12/31/2013

Pengar 2014

Den genomsnittlige svensken tjänar 373 000 kr per år. Eller:halva befolkningen tjänar mindre än så. Skiktningen har ökat, antalet personer har ökat och per person har det legat i stort sett stilla. Arbetslösheten har inte halverats med regeringens icke-åtgärder, löften till trots. Inflationen spås gå upp, från att nära nog ha haft deflation. Hushållens nettoförmögenhet ligger 960 000 kr per person och skulden på 330 000 kr. (Stora delar av befolkningen har inga skulder alls.) 

Hur kan sverige bli ett rikare land, ett land med en rikare befolkning? 
- Det enkla svaret är att spara och arbeta mer. Men för att bli rikare måste vi skapa värde. En mycket vacker villa kostar lika mycket att bygga i Norrlands inland, som i en Göteborgsförort. Men Göteborgsvillan är värd mer, även om man räknar av markpriset som bara det är högre. Genom att spara kan vi investera i produktivare maskiner och verktyg. Men det är inte bara genom att arbeta mer, utan även smartare, som goda löner förtjänas. Väl investerade tillgångar, ökar i värde, alla inversteringar är inte lika goda. 
   Allmänt sett, så borde fler spara mer. Allt för många sparar för lite och väntar sig att andra ska skapa jobb och företag. Om fler försökte starta eget och hade möjlighet till det, skulle samhället som helhet må bättre. Det skulle öka friheten och välståndet. Bankerna måste våga låna ut till den som vill försöka, de måste våga förlora, för att kunna vinna. 
   Kunskapen om hur och påvadsätt man kan skapa något, få det att fungera i samhället, är inte bara en värdelös bildning, utan själva grunden i vår hela civilisation. Det är av högt värde och inte sällan något inte kostar mycket resurser. Fler ingenjörer och färre teologer, skulle göra landet rikare. 

Vi kan ha oändlig tillväxt. Detta eftersom tillväxten består i förfining, om man så vill civilisation, inte i antal tunnor olja eller ton rovor. Tillväxten är ökandet av värdet av det som vi producerar i form av varor och tjänster. Ett kilo malm, olja och koppar kan förvandlas till en robot, värd väldigt mycket mer än de stenar som dessa kom ur. 

Vad är rimligt att spara ? 
Spara minst 10% av din lön. Det kan de flesta klara av. Enkla knep är att inte slösa sina saker på saker man vill ha men sällan använder, utan istället köpa det man behöver. Det är så mycket man vill ha och så lite man behöver. Hyr ut ett rum. Cyckla eller åk buss, istället för att köra bil. Laga matlåda till jobbet. Jobba extra var annan helg. Begär löneförhöjning. Sälj vad du kan av källarförrådet. Planera. 
  Det är helt orimligt att inte spara alls, eller att inte begära ränta på det man sparat. Att lägga pengarna på ett konto är ganska bra i början, men snart så är det bättre att spara i fonder och aktier. Välj en billig globalfond. Gör en plan för året, för de kommande fem åren och för barnens uppväxt. Den genomsnittlige svensken har kanske bara 373 000 kr att lägga på boende, transport och mat. Men egna sparade medel är en frihet, som växer med ränta på ränta. Det som i början var en lite, växer och växer med allt större fart. Ränta på ränta, är ett litet underverk. 
   Spara mer. Spara smartare och planera.  Vi är inte dömda till ett liv i fattigdom, situationen går att lösa med lite fantasi och planering. 

Etiketter: , ,