Politik

2/25/2007

Azerbaijan på bättre vägar

Södra Kaukasus vänder kanske västvart efter att Gazprom höjer priset på energi för Azerbaijan/Azerbajdzjan, vilket delvis är bra nyheter för folket där. "Den goda nyheten är att du kanske får rösta, den dåliga är att allt du köper blir dyrare ..." President Ilham Aliyev kan rimligen inte bedriva en pr-rysk politik efter att hans medborgare straffats. Samtidigt är det Ryssland självt som satt sig i situationen genom att att från början subventionera olja och gas. Hade priset varit marknadsmässigt redan 1991, hade Ryssland varit rikare på både dollar och vänner.
Ett problem i sammanhanget är Iran, som just nu genomför en chamoffensiv mot sina grannar. Allt stöd är bra när orosmolnen hopar sig, tycks iranierna resonera. Men varken Iran, USA eller Ryssland är egentligen Azerbaijans vänner. De är sig själva närmast.
Oljeprishöjningar har förändrat situationen hos Ukraina och Georgien, är dessutom påväg att förändra för Vitryssland. Azerbaijan hamnar i en liknande situation, möjligen med undantag för Georgiens utbrytarrepubliker. Kanske är det en effekt av det ökade sammarbetet mellan just Georgien och Azerbaijan, där Azerbaijan också stödjer Georgiens enhet ?
Turkiets inblandning i regionen skall heller inte ignoreras, det byggs för närvarande en järnväg som går från Baku via Tiblisi till Kars i Anatolien.
Det är svårt för Europa att ha vänner i Kaukasus, men att bygga en lösare och eget sammarbete kring Turkiets band till EU vore en rimlig väg framåt - lite som Nordiska rådet och EFTA, fast i ganska odemokratisk och speciell variant. En pipline längs den tidigare lagda järnvägen skulle vara mumma för både EU och Azerbaijan. Bygg, bygg, bygg - nu, nu, nu !