Politik

11/19/2010

Illegalisera tobak!

Tobak är en drog, som gör människor beroende. Den innehåller centralstimulerande ämnen (som nikotin) som dämpar oro och möjligen förbättrar koncentrationen något. Den orsakar cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Skulle tobaken upptäckas idag, skulle den inte tillåtas. Nikotinberoende klassas som en psykisk störning.

Allt detta gör att det finns fog för att illegalisera röktobaken. Men, idag röker ca 20 % av befolkningen, vilket effektivt stoppar alla sådana försök. Det är inte politiskt möjligt. Samtidigt så brukar de som vill legalisera cannabis peka på att tobaken, som inte är olaglig, är mer skadlig. Det är oklart om så är fallet, men det beror säkert på hur man räknar. Båda är dåliga och båda borde vara illegala. Tobaken kostar stora summor, både för samhället och individen. Visserligen drar den in en del skatt, men inte nog. Den passiva rökningen drabbar fler än rökaren. För en prospektiv missbrukare att ta steget till tobak, har inte lika långtgående konsekvenser som att börja med tunga droger. Att ge personer fler chanser att inte gå vidare till tyngre droger, är ett skäl att inte illegalisera.

Vilka förutsättningar finns då för att illegalisera tobaken ?
- Rimligen är det så, att vid någon nivå, borde det att gå. Ett krav för att kunna illegalisera tobaken är att ett sådant förbud inte drabbar en allt för stor del av befolkningen. Ett annat är att befolkningen själva ser att det som rimligt. Att personer som använder röktobak inte kan sluta, gör att de måste erbjudas alternativ. Att i ett första steg illegalisera bara röktobak ger dessa människor alternativ. Illegalisering kommer förmodligen, till en början, att öka brottsligheten och göra en del människor negativt inställda till lagar i allmänhet - ungefär som dagens narkomaner. Att inte tillåta röktobaken skulle även kunna ses som ett handelshinder. När under 15% av befolkningen röker, kan det vara dags. Dessa och andra hinder bör överkommas, innan en formell process mot illegalisering påbörjas.

Etiketter: , , , , , , , ,