Politik

9/05/2007

Ekobrott

Ekonomsik brottslighet sker oftast i en miljö där stsus och trovärdighet är hårdvaluta. Ofta är den som begår brotten en person som i vit skjorta och slips trixar sig till andra människors pengar. Det är brott där effekten inte är våld, men en form av stöld.
Just eftersom det krävs en viss nivå på brottet så är det få som begår dessa brott. Många kommer säkert undan, ehlt enkelt för att de aldrig blir misstänkta. Att komma undan en gott gjord utredning, är troligen svårt. Uppklaringsprocenten är hög. Samtidigt så är de som får ta smällen inte alltid förövaren. Målvakter utnytjas skoningslöst av rika. Ibland kan det ju vara svårt att se ett offer, offret kan ju vara samhället i stort; som vid skattebrott eller insiderhandel. Ingen enskild individ har direkt nytta av att det klaras upp. Men alla har nytta av det. Utan att ekobrott löses minskas förtroendet för den finansiella marknaderna, det leder till ojuste konkurrens och sämre strukturer. Det skadar dig.
Att bevisa är svårt. Ett beteende kan vara en effekt av god näsa eller information man inte borde ha. Men hur bevisar man det ? Då är det lättare med bokföringsbrott (nåja, lätt är det säkert inte), där den som är misstänkt hittar på att något har eller inte har hänt. Stämmer detta sedan inte med verkligheten, så har de begått ett brott.