Politik

5/01/2012

Avskaffa Påsken

Nedanstående är en travestering av Aron Modigs text och visar att hans argument kan användas till vad-som-helst och därför är värdelösa. 


Nyss var det påsk – kristendomens dag. Det är en dag med en historia som sträcker sig ungefär 1700 år tillbaka i tiden. Redan 325 beslutade första konciliet i Nicaea att göra detta datum till de kristnas internationella högtidsdag. Sedan 1844 har helgen status som allmän helgdag i Sverige och därför är de flesta svenskar lediga från jobb och studier.
Påsken är en av alla av våra röda dagar som är kristet betingad. Den har inte sina rötter i någon gemensam tradition, utan präglas enbart av en specifik religös uppfattning. Församlingar och kyrkor använder dagen för sina egna syften, även om kyrkobesökarna numera består av ett betydligt mindre antal människor än för bara ett par decennier sedan. Det är alltså ett särintresse som av historiska orsaker upphöjts till att få dominera det allmänna rummet under många helger varje år.
 
Det är minst sagt märkligt att vi i en pluralistisk demokrati har helgdagarsom är helt knuten till en enskild religös krafts historia. Men det är också fel. Helgdagarna borde i varje läge utgöra institutioner som knyter an till det allmänna och gemensamma. De ska bidra till att öka samhörigheten, sammanhållningen och gemenskapen i samhället – inte till att befästa religiös polarisering. De kristnas dag är en historisk anakronism, kvar från en tid då de kristna fortfarande lade stor vikt vid riter och ville se samhället utvecklas genom kollektivistisk kamp och söndring. Detta är ett destruktivt inslag i den västerländska historien som kan fungera som ett varnande exempel, men som absolut inte bör lyftas fram som något för allmänheten att högtidlighålla.

Diskussionen kring vilka högtider som ska ges status som allmän helgdag kanske inte alltid är speciellt levande, men den finns där alltjämt. Senast vi svenskar rumsterade om bland de röda dagarna i almanackan var 2005 då Sveriges nationaldag, den 6 juni, blev helgdag på bekostnad av annandag pingst. Detta var ett beslut som med rätta mötte kritik från flera håll, då man av tradition och för att få ha kvar en högt uppskattad långhelg under våren, ville förlånga första maj till en hel vecka som helg. Ett betydligt mer naturligt steg hade varit att istället avskaffa påskhelgen som röd dag.
Detta beslut är redan fattat. Men det är för den sakens skull inte för sent att en gång för alla göra upp med det kristna inslaget i almanackan.

Församlingar och Kyrkor får gärna fortsätta att fira gudstjänst under påsken, men det är inget som allmänheten ska behöva påverkas av. Därför borde de kristnas påsk och andra liknande inslag, så som varande allmänna helgdagar i Sverige, tas bort. I stället borde till exempel valborgsmässoafton, herr Fredrik Reinfeldts födelsedag eller annan slumpvis vald dag ges denna status. 

Vi unga demokrater menar att det ska finnas tydliga gränser för religion och politik. En avreligionisering av olika sfärer är nödvändig för att samhället ska kunna utvecklas i en mer frihetlig riktning. Detta gäller förstås också almanackan. Låt oss i stället använda helgdagarna för att stärka samhällsgemenskapen med rötterna i den gemensamma värdegrund och historia som vårt samhälle vilar på.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/helgdagar-ska-inte-vara-politiska_7124481.svd

Etiketter: