Politik

7/15/2006

Eilat Klass Saar 5 Korvett

Den israeliska flottans korvetter, som är lika bra eller något bättre än vår svenska av Stockholmsklass föll offer för en missil. Först trodde jag, många med mig, att det var en av de vanliga ryska axelburna missilerna. Det visade sig att det var en C-802 (NATO:saccade), som tillverkats i Iran. (Även om de är lätta att förväxla med C-803 eller C-602) Tack vare sin förmåga att störa ut radar och låsnings-sökningar lyckas den tränga igenom det yttre skyddet kring fartygen. Inte bra alls. Dessa missiler är ursprungligen Kinesiska, som sedan vidareutvecklats av Iran och NordKorea.
Motsvarande missiler på Stockholmsklassen är RBS-15, som utvecklades på 1970-talet. Det säger sig självt att dessa missiler inte är lika bra. Inte heller har vi samma utrustning vad gäller att slå ut missiler, inte Barak-systemet (som visserligen inte fungerade, men ändå) inte ens ett Phalanx eller motsvarande. Det kan kosta många svenska sjömän livet. Exakt vilka ess Sverige har i rockärmen vet jag inte, men jag vet att de inte är dyra eller många.
Ahi-Hanit (Eilat-klass, den som Hamas nästan sänkte) är en ganska ny båt, men har samma (?) kanon som Stockholmskalssen, vilket ju är ett erkännande. Men samtidigt; både den Kinesiska och Iranska flottan kan slå ut dem på 120 eller kanske 400 km avtsånd. Då spelar kanonen ingen roll.

Spritskatter

Idén om att skatter ändrar en varas pris och därmed konsumtionen, är en grundpelare i Sveriges alkoholpolitik. En annan är att ju högre den totala konsumtionen är, desto större skador orsakar den. Syntesen är naturligtvis att höjda priser medför färre skador.

Med högre alkoholskatter kan man också finansiera sjukvård och annat, man kan t.o.m. finansiera ersättningar för de skador som uppstår. Alla skador ? Nja, det vill man inte. Som så mycket annat i Landet Lagom, så går man halva vägen. Man finansierar bara nästan alla skador med spritskatter; möjligen skall resturangmoms och annat sådant räknas in på plus-sidan, men faktum kvarstår. Kostnaden för konsumtionen är hög.

Ett annat problem är att den konsument som dricker bara-sådär-normalt-mycket får betala för skador som han/hon inte drabbas av. Man får betala för andra som super för mycket. Å det är ju orättvist. Det finns ingen bra lösning på problemet, bara en bästa lösning.

Hasch och tobak har liknande probelm, men inget av dem är så utbredda som alkoholen. Ett höjt pris följt av en utfasning av alkoholen är möjlig, men knappast önskvärd. Men däremot skulle det vara möjligt för tobaken. Ett tobaksförbud skulle kunna upprätthållas, om det fanns legala medel att stilla nicotinberoendet. Sådana medel finns, snus och plåster, finns redan idag. Kanske skulle vi ge oss på tobaken ? Alkoholen kan folk bränna själva, men tobak odlar nog ingen själv. Hasch odlas, men det mesta importeras. Hmm... tanken är svindlande.

Geografi

Häromdagen var jag inne i en pressbyrå. Eftersom jag inte hade bråttom, småpratade jag lite med tjejen i kassan. Hon var trevlig. Bakom henne stod förutom de vanliga sakerna även två buddastatyer, så jag frågade lite på skämt, om de sålde många av dem. Det gjorde de inte, fick jag veta. De var inte ens till salu. Någon form av dekoration eller så, tycktes det.
Hon sa: 'Det är Buddha, jag tror ägaren har dem eftersom han är från Chile'.
Så jag tackade för mig och gick.

7/12/2006

Längtan till landet

Till sommaren önskar många att de var på landet, eller utomlands. Det ligger oftast någon-annan-stans, gärna långt bort. Maskrosbarn gör sig inget besvär bortom betong och asfalt.
För andra är våra städer exotiska. Turister i drivor invaderar Strömstad, Trelleborg och Göteborg. Tyskar, norrmän, nord-amerikaner och japaner, alla kommer de för att bese det vi lämnar.
- Med 'vi' menar jag nu medelklassen, skulle du vara arbetarbarn får du bo i en förort, å därifrån kommer du inte ! (Möjligen kan du få sommarjobb på bruket ... som varar i 55 år) Kolonier har liksom samma dragningskraft numera, när barn inte mår bra av växter eller inte behöver bygga upp ett lager fett inför skolåret ...

Turistandet i Sverige är underskattat. Det finns mysiga pensionat, som ger bättre valuta än någonsin Mallis. Det finns parker med konstiga djur och fulla tanter. Spexigt må du tro. Se finns naturligtvis Gotland.
Det jag dock har iakttagit, är att dessa resemål inte marknadsförs som Kanarieholmarna eller Rhodos. Reklamen tar sikte på kvalitet, istället för upplevelse. Ren vit duk och hummer, istället för underbar middag. Aldrig stort och roligt, alltid prydligt uppradat. Dessutom finns chansen/risken, att du kommer stöta ihop med den du bodde tillsammans med påväg till jobbet. Sverige är underskattat, men kanske är resan till Baltikum och gamla Svenskbygder något att unna sig ? Resor är alltid något att se fram emot, de är lika roliga att planera som att genomföra.

7/10/2006

Turkiska migranter

I Kiruna finns en mycket desperat familj Turkar. Möjligen bergsturkar. Men de är desperata att få stanna i Kiruna. Mycket - så mycket att de är beredda att tutta eld på sig. Kirunapartiet skulle vara stolta, befolkningen i Norrlands inland hedrade. De vill bo där.

Men icke !

Jag ser två problem här: dels det turkiska, dels det svenska. Det turkiska problemet är att det finns folk därifrån som söker asyl. Om Turkiet var demokratiskt skulle möjligen folk flytta därifrån, men inte söka asyl i andra länder. Nu söks det alldeles mycket, vilket ger för handen att Turkiet inte är OK. Något är fel. Var något fel, så skulle de ju inte få en plats i EU. Men just det argumentet är tyst. Att desperata Turkar söker asyl medför att Turkiet inte bör ges medlemskap.

Det svenska problemet är att folk flyttar från Kiruna och andra orter i Norrland. När det nu kommer en familj dit, så vill man skicka hem dem. Familjen vill stanna, hemskt mycket. Problemet är att kanske söker de något de inte vill ha. Att försöka påverka, genom att tutta eld på saker (speciellt sina egna barn) är inte OK. En annan fråga om de verkligen kommer stanna i just Kiruna.
SvD säger att :
?- Jag vet inte vilken form av [...]tillstånd de sökt, bara att det är en man med hustru och två barn, säger Louise Utter på presstjänsten till TT ? .Det är i alla fall inte eldningstillstånd.